Demà apareix en totes les plataformes digitals el segon single de l’EP ‘Mussol’ de Carles Dénia. La lletra de la cançó «Puc veure a través» és un text del valencià Eduard Marco, inclòs en el seu poemari ‘Ultramarins’, premi Maria Beneyto de poesia dels darrers Premis Ciutats de València. El poemari el publicarà d’ací a poc temps l’editorial Bromera.

‘Mussol’ és un disc d’estudi que Carles Dénia va iniciar durant el confinament de 2020 i la suspensió d’espectacles a causa de la pandèmia. En la solitud i silenci de la nit, envoltat d’instruments i sempre a l’aguait com un mussol, l’artista devorava tota la poesia que li queia a les mans. I quan va llegir «Puc veure a través» d’Eduard Marco immediatament va nàixer al seu cap la cançó. «És un seguit d’imatges poètiques molt boniques, en un ambient molt oníric», explica Dénia.

Eduard Marco (Borbotó, 1976) és una rara avis en el món poètic valencià. Tot i que ha guanyat diversos premis, no freqüenta els cercles literaris i sol penjar la seua obra directament al Facebook. A més és membre del grup musical Canta Canalla. Quant a la seua obra, «m’interessa, el ritme, el tempo, el compàs, el duende», afirma Marco, característiques que, precisament, són les que busca Carles Dénia en els textos.

El primer single de ‘Mussol’, «Poema per a la nit de Cap d’Any», del poeta valencià Ramon Ramon, va eixir el passat mes de desembre. I cada mes en seguiran d’altres cançons amb lletra d’autors contemporanis.

Espectacles

En ‘Mussol’, Carles Dénia interpreta pràcticament tots els instruments. «Tenia un antic desig de fer un disc així, tancant-me jo sol a l’estudi», explica. «Volia conservar l’esperit de les maquetes, la idea original de les cançons, perquè les maquetes moltes voltes tenen una màgia especial, fresca i primerenca».

Mentre lliura periòdicament les cançons de «Mussol» a les plataformes digitals, Dénia continua als escenaris amb els espectacles «Cant Espiritual d’Ausiàs March» i «El paradís de les paraules». Perquè ‘Mussol’ no tindrà (de moment) espectacle propi. «És un disc de repertori, amb cançons que vull interpretar en diferents formats i ocasions». És el goig de fer cançons amb total llibertat, el deler de caçar melodies en la solitud de la nit.