La 37a edició de Cinema Jove enfila l’últim tram amb una projecció especial emmarcada en el centenari de Luis García Berlanga. Es tracta de la preestrena d’un documental que narra els primers 25 anys de vida del cineasta valencià, autor de llargmetratges imprescindibles com ‘Bienvenido, Mister Marshall’ (1953), ‘El verdugo’ (1963), ‘La escopeta nacional’ (1978) i ‘La vaquilla’ (1985).

La projecció d’‘El joven Berlanga’ està programada per a demà dissabte a les 17.30 hores al Rialto i comptarà amb la presència del seu director i productor, Chechu García-Berlanga, renebot del mític cineasta.

El relat del documental comença a València un 12 de juny de 1921 i finalitza en 1947, el moment en què Berlanga decideix anar-se’n a Madrid a estudiar cinema. És també el retrat d’una època convulsa en l’aspecte polític, en la qual, però, el cinema va anar guanyant la partida a altres formes d’entreteniment. Durant la seva joventut es va unir a la División Azul per evitar repressions polítiques pel càrrec de governador civil que el seu pare havia exercit a València durant la República espanyola. El 1990, el mateix Luis reconeix que es va allistar.

Va debutar com a director de cinema el 1951, en ple franquisme, en els anys més durs, amb la pel·lícula Esa pareja feliz, en la qual col·laborava amb Juan Antonio Bardem. Al costat d’aquest, se’l considera un dels renovadors del cinema espanyol de postguerra.

Prenent com a base documental les mateixes memòries de Berlanga i testimonis de personalitats de la cultura com Miguel Ángel Villena, Fernando Colomo, Andrés Goerlich i Rafael Solaz, recorrem la infància i la joventut d’un creatiu que encara no sabia que estava cridat a ser un dels grans directors del cinema espanyol i europeu. Un document únic i intimista, infestat d’imatges i anècdotes inèdites.

Lliurament

La 37a edició de Cinema Jove culminarà hui amb una gala de clausura en la qual el jurat de les seccions oficials farà lliurament dels guardons al millor curtmetratge, llargmetratge i sèrie web d’enguany. L’esdeveniment, que es desenvoluparà a La Rambleta a partir de les 19 hores, conclourà amb la projecció del curtmetratge guanyador i inclourà el lliurament del premi Un Futur de Cinema a l’actor Jorge Silvestre, així com el que concedeix el públic.

El fil narratiu de la gala dona continuïtat a la història escrita per Los Hermanos Coent (Alejandro Portaz y Javier González) per a l’espectacle musical i teatral amb el qual es va inaugurar Cinema Jove el passat 24 de juny. Serà conduïda pel mateix grup d’amics que rodava un curtmetratge, els quals ara trobem celebrant que la seua pel·lícula ha sigut seleccionada pel festival en la present edició. Ara somien de guanyar algun premi.

La gala comptarà novament amb música en directe dirigida i interpretada per Víctor Lucas juntament amb Truman Fernández, Diego Monzón i Iris Ribera. La resta de l’elenc el formen Raquel Amat, Inés Gómez i Yeray Varo. La direcció de la gala va a càrrec de Jaime Pujol amb l’ajudantia de María Zamora.