Un còmic narra la vida de Francesch Vicent, el primer divulgador dels escacs moderns, pioner en aquesta matèria com a autor en 1495 de l’incunable Llibre dels jochs partits dels scachs en nom de 100. I a més en valencià. 

El còmic ha sigut editat per la Fundació València Bressol dels Escacs, amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports de la Generalitat. Fa a penes un any es va presentar a Sogorb una versió en castellà d’aquest còmic, que ara llança la seua versió en valencià. 

El còmic està escrit per l’historiador José Antonio Garzón i dibuixat per Dani Salvador. «Els primers testimoniatges dels escacs moderns van ser comptats en valencià», assegura José A. Garzón, que fa anys que investiga sobre el tema. 

Mestre de Lucrècia Borja

El còmic repassa la vida i obra d’aquest singular personatge que va ser mestre d’escacs de Lucrècia Borja i el primer a divulgar les noves normes d’escacs que es van implantar a la fi del segle XV i que en l’actualitat es continuen practicant en milions de partides cada dia i a tot el món; així com introduir una dona en el joc, la reina o dama, i en condicions de ser la peça més poderosa del tauler.

L’obra està estructurada en quatre parts, descriu la seua infància a Sogorb, el fecund període a València i la seua contribució al naixement dels escacs moderns, així com el seu exili italià, sota el moment protector del papa Alexandre VI, i els seus fills César i Lucrecia, contribuint a la seua expansió internacional. 

En la part final, s'expliquen els moments claus al llarg d’aquests cinc segles, amb el descobriment del contingut del llibre com a fita decisiva, i la certesa que és la font principal dels tractats posteriors, com acrediten els seus propis manuscrits conservats en biblioteques italianes. A més hui dia s’està segur que existeix un exemplar del llibre als Estats Units.