El Trovam tanca hui la seua desena edició. Les activitats professionals clouran a les 16 hores a l’Auditori de Castelló amb la cantant Martirio, qui protagonitzarà l’última sessió de Les Converses del Trovam amb la companyia de Paco Valiente, responsable del programa de ràdio i web «Los Sonidos del Planeta Azul». L’artista andalusa, Premi Nacional de les Músiques Actuals 2016, va encetar la seua carrera en solitari a mitjans de la dècada dels 80 del segle passat després de formar part del conjunt Jarcha. La seua escenificació, caracteritzada pel vestuari i les pintes, acompanyava temes com «Estoy mala», «Sevillanas de los Bloques» o «Las mil calorías». Posteriorment, va fusionar la copla i el jazz en companyia del pianista Chano Domínguez i es va endinsar en els gèneres populars d’Amèrica Llatina.

L’Auditori també viurà una desena de concerts durant l’última jornada de la Fira. A les 18 hores començarà l’actuació de Maria Hein, considerada una de les veus més prometedores de la música balear arran del seu primer treball Continent i contingut. A més, hi actuaran Ghost Transmission, formació que s’inspira en les girl groups, el rock’n’roll i el garatge dels 50 i els 60; Vic Mirallas, artista que beu de la música urbana, el pop, l’electrònica i el jazz; DePedro, cantant i guitarrista que presentarà el seu últim treball d’estudi, Máquina de Piedad; i MDMAR, artista emergent mallorquina que interpreta temes d’un marcat estil pop-folk amb calidesa i dolçor.

La programació artística del Trovam a l’Auditori de Castelló es completa amb Semana Santa, banda que combina ràbia i distorsió amb influències del rock alternatiu dels 80 i 90; Nueve Desconocidos, projecte de post-punk on es troben l’ocultisme i el desamor, la malenconia i el dolor, el pensament crític i la cultura pop; Capricornio Uno, duet que crea melodies a través de sintetitzadors, guitarres distorsionades, veus cristal·lines i caixes de ritmes; Muerdo, cantautor murcià de ritmes mestissos que celebra una dècada de trajectòria; i b1n0, parella de productors que basa les seues composicions en l’experimentació electrònica.

L’última jornada de la Fira també servirà perquè la música arribe a diversos punts de la capital de la Plana Alta. En primer lloc, a partir de les 17.30 hores, el cantautor Tomàs de los Santos actuarà al Teatre Principal. Allà presentarà el disc La rosa als llavis, àlbum que suposa el seu retorn als escenaris després de cinc anys. Posteriorment, els germans Jonatan i Christian Penalba interpretaran un repertori de peces tradicionals valencianes format per albaes, cants d’estil, fandangos, granaïnes, malaguenyes, cants de batre, boleros i seguidilles. Més tard, a les 20.30 hores, la formació Carraixet celebrarà el 50é aniversari de la seua creació. Ho farà a la mateixa localitat on el grup va debutar en febrer de 1972. La banda és una de les referències imprescindibles en la recuperació de la música d’arrel tradicional valenciana des de fa 5 dècades.