Xavier Bobés i Alberto Conejero reviuen al TEM la memòria d'un mestre afusellat

«El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca» relata mitjançant poemes i cartes la història d’una escola rural abans de la guerra civil

«El mar» és un dispositiu en què el objectes, els dibuixos i el versos conviuen sense jerarquies. | L-EMV

«El mar» és un dispositiu en què el objectes, els dibuixos i el versos conviuen sense jerarquies. | L-EMV / Mar Espí. València

Mar Espí

La memòria d'un mestre afusellat en la Guerra Civil reviu al Teatre el Musical (TEM) de València a través de poemes, objectes i material documental.

Xavier Bobés i Alberto Conejero uneixen els seus talents per a pujar a escena El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca.

En la seua primera trobada com a creadors, Xavier Bobés i Alberto Conejero signen l'espectacle El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca, un dispositiu en què els objectes, els dibuixos infantils, els versos d'un poema i el material documental conviuen sense jerarquies.

La seua proposta conjunta s'instal·la els dies 11 i 12 de febrer en el TEM.

L'obra de teatre és la història d'una promesa que no es va poder complir, la que va fer un mestre als seus alumnes a l'hivern de 1936. Els alumnes eren els xiquets i xiquetes de l'escola rural de Bañuelos de Bureba, un poble de la província de Burgos, que gràcies a una rudimentària impremta adquirida pel seu mestre van publicar un llibret titulat El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca.

La promesa de veure el mar

Aquest llibre conté, «en format de vers, més que prosa, les expressions dels escolars de com s'imaginen la mar, les seues pors i els seus somnis». El mestre els va prometre que aquell mateix estiu els portaria a Catalunya a conéixer el Mediterrani, però el 25 de juliol de 1936, va ser afusellat.

Com se subratlla en la representació, «si el teatre existeix gràcies a un actor o una actriu i a un públic, l'escola existeix allà on es troben un mestre o una mestra i uns alumnes, encara que siga enmig d'una guerra.

L'actor valencià Sergi Torrecilla protagonitza aquest muntatge amb hàlit de documental que la premsa ha definit com «una emotiva oda a l'educació i als mestres».

El director d'escena i dramaturg Alberto Conejero va ser Premi Nacional de Literatura Dramàtica en 2019 per La geometría del trigo, i per la seua obra La piedra oscura, inspirada en la vida de Rafael Rodríguez Rapú, secretari de la Barraca i company de Federico García Lorca en els últims anys de les seues vides, es va alçar amb el Max al Millor Autor Teatral 2016 i el Premi Ceres al Millor Autor.

Xavier Bobés és un creador escènic que es defineix com a autodidacta. Apassionat de la poètica dels objectes, investiga des de fa més de 17 anys amb tota mena d'andròmines quotidianes. Col·labora amb altres creadors assessorant processos d'investigació i escriptura objectual. Aprofundeix en la cerca del contingut simbòlic i teatral dels objectes i de tot allò aparentment banal. I això ho fa mitjançant la creació, l'assaig i la docència.

El mar. Visión de unos niños que no lo han visto nunca és candidata a les nominacions en els XXVI Premis Max com a millor espectacle de teatre, millor direcció (Conejero i Bobés), i millor actor (Bobés).