Chloé Brûlé i José Manuel Álvarez porten l’avantguarda flamenca a l’Espai LaGranja

La ballarina canadenca és reconeguda per innovar amb la dansa contemporània mentre que el ‘bailaor’ de Sevilla ha assessorat a Rosalía

Brûlé fa dialogar el flamenc i la dansa contemporània. | LEVANTE-EMV

Brûlé fa dialogar el flamenc i la dansa contemporània. | LEVANTE-EMV / Elena Martínez

M.B.B.

L’Espai LaGranja organitza este cap de setmana dues trobades al voltant del nou flamenc, amb dos noms destacats de l’avantguarda flamenca actual com són Chloé Brûlé i José Manuel Álvarez. Este divendres, a les 11:00 hores, la bailaora Chloé Brûlé compartirà amb els professionals i aficionats la seua investigació i experiència artística; i el diumenge 12 de febrer, a les 16:00 hores, ho farà José Manuel Álvarez.

«Estes són unes sessions de treball que tenen com a objectiu explorar línies entre música, dansa i ‘performativitat’ en el flamenc. Un món que, en els últims anys, ha generat un interés que va més enllà de les pròpies esferes, un moviment que va agafat de la mà de les tendències culturals del moment», assenyala Guillermo Arazo, director d’Espai LaGranja.

Precisament, una de les línies programàtiques d’Espai LaGranja treballa en la construcció d’un espai de reflexió sobre el flamenc contemporani, la corporalitat, les arts escèniques i la performance. Conjugant elements de l’art, la filosofia i les ciències socials, es generen ponts que permeten que el cos, l’experiència i el coneixement s’integren en una trama productiva, creadora i transformadora.

De primer nivell

Chloé Brûlé és una ballarina i coreògrafa canadenca reconeguda per la seua contribució al flamenc contemporani. Amb formació en dansa contemporània, Brûlé va decidir aprofundir en l’estudi i la pràctica del flamenc. Al llarg de més de 15 anys, peça a peça, ha anat conquistant un lloc de primer nivell fent dialogar el flamenc amb la dansa contemporània.

En concreto, va estudiar a l’Escola Superior de Dansa de Quebec; amb 19 anys viatja a Madrid per a estudiar flamenc a l’escola Amor de Déu i, dos anys més tard, s’instal·la a Sevilla i ha ballat, fins i tot, a Tòquio.

D’altra banda, el bailaor de flamenc José Manuel Álvarez, més conegut per ser assessor coreogràfic de la cantant Rosalía, va nàixer a Sevilla, però es va criar a l’Hospitalet de Llobregat. Ha ballat flamenc des dels huit anys i ha actuat al costat de grans noms com Marco Flores o Ana Morales, a més de treballar amb la companyia de teatre catalana La Fura dels Baus, o, regularment, al Palau de la Música Catalana, amb la formació musical Los Aurora, entre d’altres.

Álvarez compartirà la pràctica el diumenge 12 de febrer, a partir de les 16:00 hores. Es treballarà sobre els codis del flamenc en la versió més social del ball. En una festa flamenca, els palos més habituals són les buleries i els tangos, i tots dos tenen una estructura establida de comunicació amb els músics o altres participants que cal conéixer per a manejar amb intuïció.

Espai LaGranja és un espai de recursos i mediació per a la dansa i les arts del moviment adscrit a l’Institut Valencià de Cultura, que pretén experimentar i desenvolupar projectes en relació amb el moviment així com debatre, qüestionar i reflexionar de forma crísita sobre el llenguatge i les possibilitats de les arts performatives.

En esta ocasió, el workshop amb estos professionals conjumina elements de l’art, la filosofia i les ciències socials per a generar ponts que permeten que el cos, l’experiència i el coneixement s’integren en una trama productiva, creadora i transformadora, de la mà de la investigació i l’experiència artística de la balladora Chloé Brûlé.