Les Trobades 2023, un homenatge col·lectiu a Carme Miquel

El Diluvi posa la música i Paco Giménez el cartell de les festes pel valencià, que enguany fan una crida per l'ecologisme

Membres d'Escola Valenciana i el Diluvi amb Paco Giménez, en la presentació.

Membres d'Escola Valenciana i el Diluvi amb Paco Giménez, en la presentació. / Francisco Calabuig

Les Trobades d’Escola Valenciana comencen oficialment i ja tenen ‘himne’, cartell, manifest, exposició i les dates de les festes per la llengua, que esta primavera portaran tallers i activitats educatives a una vintena de municipis de diferentes comarques.

Com ja van anunciar, amb el lema “Recuperem el verd”, enguany Escola fa una crida a l’acció front l’emergència climàtica i recupera la figura de la mestra i activista Carme Miquel, ferma defensora de la igualtat, l’ecofeminisme i el valencià.

Es tracta “d’una referent de la nostra entitat, primera presidenta d’Escola Valenciana, una donassa, activista incansable, defensora de la llengua i del medi natural, amb un tarannà conciliador”, ha assegurat Alexandra Usó, presidenta d’Escola Valenciana, en la presentació de les Trobades de 2023 que ha sigut este dijous al Centre del Carme de València.

Espai per a la reflexió

Usó ha explicat que l’objectiu d’este curs és que estes cites educatives, reivindicatives i festives siguen “un espai per a la reflexió” i es convertisquen en “una crida a l’acció i l'esperança per la cura del nostre planeta”, una tasca que ha d’anar “més enllà de les polítiques i mesures del Govern” i que també implica al món de l’ensenyament.

Així, amb el lema “Recuperem el verd”, Escola Valenciana s’inspira en Carme Miquel per a situar “l’educació ambiental en el centre de l’acció col·lectiva pel clima”, reivindicant “una sostenibilitat global que afecte al medi ambienta i també, la cultura, la llengua i l’ensenyament”.

“Davant de la globalització depredadora, protegim i defensem el patrimoni natural, cultural i lingüístic”, diu el manifest.

Un retrat i un empelt

Les Trobades tenen la imatge de Carme Miquel, amb un cartell fet per l’artista Paco Giménez, premi nacional d’Il·lustració 2019, que amb un dibuix de línies, ha recuperat el característic somriure de la mestra i, fins i tot, detalls com una camisa a flors, similar com les que a sovint portava ella.

Carme Agulló i Paco Giménez, amb el cartell de 2023.

Carme Agulló i Paco Giménez, amb el cartell de 2023. / F. Calabuig

Així, com ha explicat Giménez, el retrat del cartell “sintetitza els trets i la personalitat de Carme Miquel”, però també transmet el missatge de les trobades, doncs apareix un arbre que naix d’un empelt: “un símbol de vida, esperança i pau”, ha apuntat.

"Terra que no oblida"

Les trobades de 2023, a més, compten amb una cançó oficial, “Terra que no oblida”, elaborada pel Diluvi i inspirada en diversos llibres de la mestra.

“Carme Miquel va vincular l’estima del país amb una visió ecologista. Hem revisat alguns dels seus llibres per a la lletra i en les estrofes també hem anat dibuixant el territori mitjançant parales properes”, ha expressat Flora Sempere, cantant i docent.

El Diluvi, interpretant la cançó en directe.

El Diluvi, interpretant la cançó en directe. / F. Calabuig

Per la seua part, Andreu Ferre, altre membre del grup d’Alcoi, ha agraït l’oportunitat de fer la cançó i el suport d’Escola Valenciana a la música en valencià.

Este homenatge col·lectiu a Carme Miquel que són les trobades de 2023 es completa amb una exposició itinerant que, a través de la vida i obra de la docent, repassa també l’evolució del valencià a l’ensenyament i dels col·lectius dels quals va formar part, ha anunciat en l'acte Carmen Agulló, membre d'Escola Valenciana i comissària de l'exposició.

Segons Agulló. els panells són «una passejada pels darrers 75 anys d’educació, de la mà d’una mestra compromesa amb el canvi educatiu i social».  Els moviments cooperatius a l’escola, la seua creació litèria o les col·laboracions en premsa (com la que va mantindre amb Levante-EMV) són alguns de les aportacions de Carme Miquel reflexades a l’exposició.

A més, els centres educatius també tenen a la seua disposició cinc unitats didàctiques per a treballar a Carme Miquel a les aules, amb alumnat de tots els nivells.

Calendari

Les Trobades 2023 ja s'han realitzat a Xirivella i Almàssera. Les properes són les de Benissa (la Marina Alta) i Elx, (el Baix Vinalopó i Baix Segura), este cap de setmana.

A la Jana, Canet lo Roig i Cervera (el Maestrat) i Ontinyent (la Vall d’Albaida), seran l’1 d’abril; a València, en la plaça de la Reina, el 2 d’abril; i a la Pobla de Vallbona (el Camp de Túria), el 21 d’abril; mentre que a Finestrat (la Marina Baixa) i Ròtova (la Safor - Valldigna) les celebraran el 22 d’abril. Un dia després, el 23 d’abril, seran les Trobades de la Vall d’Uixó (la Plana Baixa), Albalat de la Ribera (la Ribera) i Novelda (les Valls del Vinalopó).

Ja a final de mes, Xixona i Sant Joan d’Alacant (l’Alacantí) les organitzaran el 28 i 30 d’abril respectivament; i les últimes Trobades de 2023 acabaran a Alcoi (l’Alcoià i el Comtat), l’Eliana (Camp de Túria), Canals (la Costera); la d’Infantil de Xirivella, el 6 de maig; i a Benifairó de les Valls (el Camp de Morvedre) el 7 de maig.

INFORMACIÓ EN ELABORACIÓ