El Carme acull una exposició sobre les «dones guardianes» de Paterna

Eva Máñez presenta un recull de testimonis relacionats amb les víctimes i fotografies de les fosses

Una fossa comú, en una imatge d’arxiu.  | LEVANTE-EMV

Una fossa comú, en una imatge d’arxiu. | LEVANTE-EMV / saray fajardo. valència

saray fajardo. valència

La fotoperiodista Eva Máñez presenta hui, a les 11 h, l’exposició «Paterna. Memòria de l’horror. Les dones, guardianes de la memòria» en el Centre del Carme Cultura Contemporània (CCCC). A la inauguració també acudiran el director del Consorci de Museus i del CCCC, José Luis Pérez Pont, i la comissària de l’exposició, Ester López Barceló.

La mostra, que es podrà visitar al Centre del Carme fins a l’11 de juny, recull el treball de documentació de la fotoperiodista entorn les exhumacions de les fosses comunes del cementeri de Paterna. Máñez va començar a recollir informació al 2016, la qual va ser publicada en diferents mitjans de comunicació. Durant el procés, es va trobar amb desenes de dones valentes que li van transmetre una antologia d’històries sobre el dolor i la recerca portada a terme en primera persona durant tots estos anys. En 2021, la fotoperiodista va decidir donar un pas més i va recollir totes estes veus d’àvies, viudes, filles, germanes o netes, que voran la llum a l’exposició que es presenta avui.

La mostra es divideix en dues parts: la primera es compon d’un recull de fotografies del procés en el cementeri de Paterna des de 2016, al temps que la segona aborda la lluita de les dones a través de retrats i testimonis de la lluita d’estes dones descendents dels afusellats com a hereues de la memòria.

Paterna, un símbol de lluita

El cementeri de Paterna s’ha convertit en un símbol de lluita per la memòria històrica. La dictadura franquista va executar a més de 2.000 persones en el conegut com el Paredó d’Espanya. Els cossos van ser soterrats en més de 60 fosses comunes.

Una part d’estos fets es recolliran en l’exposició d’Eva Máñez, que ha desenvolupat durant la seua carrera una gran quantitat de projectes personals i d’activisme social. La fotoperiodista ha participat en nombroses exposicions individuals i col·lectives, així com en alguns llibres.