El Premi Iturbi arranca en l’edició més concorreguda de la seua història

El Concurs de Piano impulsa la seua internacionalització i se celebrarà fins al 9 de juny al Principal

Premiados del Premi Iturbi de 2021. | LEVANTE-EMV

Premiados del Premi Iturbi de 2021. | LEVANTE-EMV / ab. valència

A. B. València

El Premi Iturbi, organitzat per la Diputació de València, inicia la vint-i-dosena edició del Concurs Internacional de Piano de València que se celebrarà en el Teatre Principal de València del 31 de maig al 9 de juny. Gloria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l’Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música; Joaquín Achúcarro, director artístic; Ana Guijarro, coordinadora i presidenta del jurat de preselecció; i Josep Vidal, cap del Servei de Cultura de la Diputació de València, són els principals responsables d’aquest esdeveniment musical de caràcter biennal.

20 seleccionades de 184

Tello ha mostrat la seua satisfacció perquè «aquesta serà l’edició més concorreguda de la història del concurs, que va iniciar la seua marxa en 1981. Les 20 persones seleccionades pel jurat han sigut triades entre les 184 que es van inscriure». La diputada ha subratllat que «això constitueix un altre rècord de participació en aconseguir batre l’anterior en incrementar en un 3,3% els 178 participants de la convocatòria precedent, en 2021; que al seu torn va multiplicar per sis la celebrada en 2017 (en 2019 no es va realitzar) amb 31 sol·licituds. La d’edicions anteriors també va quedar àmpliament superada: en 2010 va haver-hi 31 inscrits, en 2013 van ser 39 i en 2015 un total de 70».

Achúcarro destaca que «el Premi Iturbi situa a València en la primera línia del panorama pianístic mundial» i apunta que «serà un esdeveniment extraordinari amb quatre proves que posaran de manifest la talla musical dels intèrprets». El prestigiós concertista basc considera que «inscriure a pianistes de 36 països diferents és un èxit que cal celebrar perquè impulsa, edició rere edició, la internacionalització del concurs», i emplaça a «viure aquests dies irrepetibles, sentint a pianistes d’altíssima qualitat, plens de somnis i esperances, disposats a donar el millor de sí mateixos».

10 països

El jurat de preselecció del Premi Iturbi, integrat per Ana Guijarro (presidenta), i els pianistes Carles Marín i Ángel Sanzo, va seleccionar al gener als 20 pianistes que participaran en la competició; procedeixen de 10 països i els que tindran més presència són Corea del Sud amb 4 concursants, Espanya i Rússia amb 3, i els EUA, Itàlia i Taiwan amb 2. Altres nacions que comptaran amb intèrprets són Sèrbia, Ucraïna, República Txeca i Suècia.

Guijarro assenyala que «hem constatat en la preselecció l’alt nivell artístic i pianístic dels concursants i això és una garantia per a gaudir d’una excel·lent edició». La coordinadora indica que «la selecció dels pianistes que estaran en lliça en la primera fase es va fer de manera unànime i en els pròxims dies haurem de prendre decisions complicades per l’excel·lència musical exhibida».

El primer premi estarà dotat amb 30.000 euros, l’enregistrament d’un disc i diversos recitals i concerts; el segon amb 20.000 euros i el tercer amb 10.000 euros; i també podran optar al premi especial a la millor interpretació de música espanyola, valorat en 2.000 euros.