Comença un intens estiu per a les societats musicals amb el programa d’Activitats Comarcals de la FSMCV

Concerts, trobades i jornades especials de conscienciació mediambiental tenen lloc estes setmanes en desenes de municipis valencians per reivindicar el Dia Mundial del Medi Ambient

Comença l’intens estiu de les Activitats Comarcals. FSMCV

Comença l’intens estiu de les Activitats Comarcals. FSMCV / levante-emv. valència

Levante-EMV

L’estiu es perfila ja al calendari i amb ell arriben les setmanes més intenses de la Campanya d’Activitats Comarcals de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Així, este cap de setmana, diferents municipis del nostre territori han programat activitats tan diverses com el XXXVII Festival de Bandes de la Costera a Llanera de Ranes, la Jornada de Convivència Comarcal Marina Baixa a Polop, el Concert de la Banda Jove de FSMCV de la Ribera Alta a Alginet, la XVIII Trobada Comarcal d’Escoles de Música de la Canal de Navarrés-Enguera a Quesa i la primera edició de la Trobada de Presidents i Juntes Directives de l’Horta Nord a Foios.

La pròxima setmana, al Camp de Morvedre el programa complirà una fita especial. Serà una simfonia pel futur del planeta, afinada per les noves generacions de músics i que situa a les societats musicals com a actor important en qüestions capitals de la nostra societat. Tot açò ocorrerà el pròxim dissabte 10 de juny, en el centre d’educació ambiental Casa Penya, un indret únic de la marjal del Camp de Morvedre.

Allí es durà a terme «Música a la Marjal», una activitat que reunirà a escoles de música de la comarca i que s’emmarca dins del programa d’Activitats Comarcals de la Federació, una campanya d’esperit col·lectiu i aglutinador que enguany celebra la seua XXIII edició.

Dins d’aquesta variada programació, l’activitat del proper dissabte es vincula amb el gran repte de la nostra època com a societat: assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible, una meta proposada per al nostre planeta des de l’ONU amb un horitzó fixat a 2030.

Dels 17 ODS contemplats al document de les Nacions Unides, dos formen part de l’esperit d’esta jornada: garantir una educació inclusiva, equitativa i de qualitat i promoure oportunitats d’aprenentatge a totes i tots; i adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els seus efectes.

Per això, esta activitat està orientada a alumnes de les escoles de música, en una setmana particularment especial de reivindicacions, marcada pel Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra este dilluns 5 de juny. El lloc escollit per a esta jornada, la Casa de la Penya a la marjal, posa de relleu una de les zones amenaçades del territori valencià.

La jornada s’obrirà amb una xarrada de conscienciació i un passeig per la natura. Continuarà amb un taller de percussió corporal a càrrec dels professors David Messeguer Royo i Raúl Doménech Rubio, i finalitzarà amb una actuació conjunta dels alumnes de les societats musicals participants.

Tretze agrupacions estan involucrades en esta activitat: la Societat Músico-Cultural d’Albalat dels Tarongers, l’Associació Musical Alfara de la Baronia, l’Agrupació Músico-Cultural d’Algar de Palancia, la Unió Musical d’Algímia, la Societat Musical de Canet d’en Berenguer, la Unió Musical Cultural d’Estivella, la Societat Joventut Musical de Faura, la Joventut Musical Verge de l’Estrella de Gilet, la Unió Musical Petresana, la Societat Joventut Musical de Quart de les Valls, la Societat Unió Musical de Quartell, la Societat Musical Lira Saguntina i la Unió Musical Porteña.

Les activitats comarcals

El 1998, la FSMCV va encetar el programa d’Activitats Comarcals. Amb l’esperit de fomentar la participació, incrementar el nivell formatiu de les estructures de gestió, la convivència i la relació́ entre les societats musicals de cada comarca. Este 2023, des de la primavera fins als últims dies de l’any, un divers catàleg d’activitats s’estendrà per desenes de municipis, impulsats per les diferents demarcacions comarcals de la Federació. En total, se celebraran més de cinquanta accions, que inclouen tallers, xerrades, concerts, concursos o trobades. El projecte, a més, interpel·la a les diferents entitats amb què compta una societat musical: orquestra simfònica, escola, banda o banda juvenil, entre d’altres.