Olga Mollà | il·lustradora

La Plaça del Llibre invoca criatures adormides per a celebrar Tots Sants

La fira literària, que conclou dimecres al Jardí Botànic de València, tindrà una programació especial per a aquesta festivitat

La Plaça del Llibre invoca criatures adormides per a celebrar Tots Sants

La Plaça del Llibre invoca criatures adormides per a celebrar Tots Sants / Marina Segura

Marina Segura

L’arribada de novembre és celebrada en moltes regions com un espai de commemoració per als qui ja no estan. Des del Halloween americà fins al Dia de los Muertos mexicà, l’espiritualitat i la fantasia regna durant aquests dies de tardor, també en el món cultural i del llibre. Com cada any, la Plaça del Llibre de València coincideix amb aquestes dates i, en la seua 11a edició, celebrada al Jardí Botànic, comptarà amb una programació especialment espiritual per a aquest dia.

L’1 de novembre, en el cas dels valencians, celebrem la festivitat de Tots Sants, una tradició mil·lenària per a recordar els difunts, que generalment materialitzem portant flors als cementiris. Els rituals i costums al voltant d’aquesta efemèride han anat canviant a mesura que l’expressió cultural de la mort s’alterava, donant lloc a pràctiques i representacions diferents sobre la pèrdua.

Aquesta qüestió va originar l’any 2020 l’exposició ‘Faltar o morir’, un projecte dels conservadors Raquel Ferrero i José María Candela, i el dissenyador Eusebio López, sobre com s’ha reduït en un segle la densitat social del procés de la mort a una expressió estrictament biològica i desdibuixada. La mostra, coordinada per L’ETNO, Museu Valencià d’Etnologia, i ara convertida en catàleg, tindrà un espai en la Plaça del Llibre de València amb un format de taula rodona, en què es debatrà sobre aquesta dicotomia.

L’ETNO també participarà en la fira amb una conversa vinculada a la ‘Guia inacabada de la fantasia valenciana’, un llibre editat pel museu sobre l’imaginari valencià de la por. Segons apunta la cap de biblioteca del museu i coautora de l’obra, Amparo Pons, durant el col·loqui se’ns advertirà de quines són les nostres criatures autòctones, on estan i en quina data és més fàcil trobar-les. A més, juntament amb la resta d’autors, Pons ens contarà com s’ha creat aquesta guia i quines seran les claus per a completar-la.

D’altra banda, per als més menuts que encara no saben com fer front a la por que envolta aquesta festivitat, podran acompanyar a Maria en la recerca dels monstres perduts durant l’obra teatral ‘On estan els monstres’, a càrrec de la companyia Disparatario, o il·lustrar el seu propi espantacriatures amb Aitana Carrasco, en un taller replet de llegendes i rondalles sobre les criatures valencianes que «viuen al nostre món des dels temps dels nostres iaios».

Finalment, destinat també al públic familiar, L’ETNO portarà un punt d’informació sobre el seu cicle infantil ‘Espanta la por!’, amb recomanacions de llibres vinculats a aquesta temàtica tant del museu com d’altres editorials valencianes. Publicacions que parlen de l’Home del Sac, el Butoni, la Tarasca o el Drac del Patriarca, entre altres. Com afirma Amparo Pons, «personatges adormits en el silenci de la memòria que volem despertar perquè estiguen més vius que mai».