La part més social del 10 Sentidos pren forma amb diferents propostes al Centre del Carme

La seu del Consorci de Museus acull els projectes comunitaris i col·laboratius més destacats de la programació de la 13a edició

Fins el 18 de maig se reflexionarà sobre migracions i inclusió

Concert de plantes.

Concert de plantes. / Almudena Soullard

María Bas

El Centre del Carmen de Cultura Contemporànea (CCCC), seu del Consorci de Museus, obri els seus espais als projectes comunitaris i col·laboratius més destacats de la programació del XIII Festival 10 Sentidos. La trobada de les arts vives es desenvoluparà amb diferents sessions fins al pròxim 18 de maig.

El pròxim diumenge, el Claustre Gòtic rebrà el laboratori d’imaginació de l’artista cubà José Ramón Hernández. Un exercici de sanació col·lectiva, d’escolta i espiritualitat. Treballada amb el col·lectiu migrant, «Travesía a ninguna parte» presentarà la instal·lació d’un altar que active la memòria col·lectiva per a honrar a les ancestras, a les germanes i germans, a les mortes i morts que han quedat en les travessies, assassinades per les polítiques migratòries i les fronteres. Històries de vida, ritus, mites i memòria comuna.

El dimarts 14 de maig se celebrarà la trobada «La inclusión no es una opción» amb l’artista Costa Badía, que centra el seu treball en la validació de l’error, el desafiament als estereotips de bellesa i de comportament. Presentarà la performance «En crip time» (Tempo Tullido), una reflexió de l’espaitemps fora de l’acostumat. 

Eixa jornada, una xarrada analitzarà el canvi de paradigma en la visió de la discapacitat com a inclusió i no mera integració. Això suposa la total adaptació de les estructures rígides que sostenen els espais educatius i culturals perquè qualsevol persona puga exercir els seus drets fonamentals d’accés, participació, comprensió i gaudi.

El 17 de maig arribarà la Companyia Atacaka amb «La Dansa della Realtà», resultat de la seua cerca inspirada en l’univers d’Alejandro Jodorowski.

Nicolás Bugeda, director del Consorci de Museus afirma que la institució que presidix «va ser la primera institució pública en apostar pel festival 10 Sentidos pel seu programa únic en Espanya de total vinculació entre arts escèniques i la diversitat funcional». «La seua consolidació es deu a la valentia de dues empresàries del sector cultural Inma Barbera i Inma García el reconeixement nacional del qual és una realitat», ha afegit.

Art com a catalitzador

Des del seu esperit crític i de reflexió sobre la societat actual, 10 Sentidos aposta en cada edició per visibilitzar qüestions que preocupen la comunitat i destacar el poder de l’art com a catalitzador de l’acció social. Esta XIII edició, amb el lema «Por la cultura», s’articula al voltant d’eixa mirada oberta i continua fins al pròxim 18 de maig, amb més de 50 artistes al CCCC.

Projecte amb Asindown.

Projecte amb Asindown. / Almudena Soullard

Amb eixa filosofia de caràcter social, la Sala Reflectori va acollir el passat 5 de maig una mostra del projecte comunitari de l’artista valencià Jaume Ibáñez. El director i professor de teatre va treballar durant més de huit setmanes amb alumnes i alumnes i terapeutes de l’associació Asindown. Amb les veus del Cor Infantil de l’ONCE com a acompanyament musical, l’exercici d’interpretació lliure va prendre l’aula com a espai d’inspiració i reflexió.

En la mateixa jornada, el claustre renaixentista va rebre el Concert de Plantes, Ateec Vol.1 del músic David Orrico i el Col·lectiu Nerval. Una instal·lació interactiva, concert i experiència escènica amb finalitats reflexius per a humans i plantes en cerca d’una reconnexió possible.