Branchat i Jordi de Sant Jordi

Rafael Roca

La Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació de la Universitat de València és un dels centres d’irradiació cultural més potents de la ciutat. Com a bon ateneu públic d’educació superior, organitza contínuament conferències, lectures, presentacions, jornades i activitats d’accés lliure destinades a animar i promoure el periodisme, la traducció i les més de quinze llengües i literatures que s’estudien a les seues aules. I és així que ara voldria destacar dos dels actes que s’hi portaran a terme durant aquesta setmana.

En primer lloc, la defensa d’una excel·lent tesi doctoral que tingué lloc ahir: la titulada «Vicent M. Branchat: edició crítica de la seua obra», que ha elaborat Robert March Tortajada sota la direcció de Vicent Josep Escartí. D’aquesta manera, el treball s’ocupa d’analitzar el context, la biografia i el pensament del clergue valencià Vicent Manuel Branchat, que visqué a cavall dels segles XVIII i XIX.

I també, d’editar la totalitat de la seua obra conservada: deu textos del període 1813-1819 que s’emmarquen en el que s’anomena «literatura contra el Francés»; és a dir, literatura destinada a difondre «la idea d’una Espanya lliure de la ‘tirania’ francesa, i amb la intenció de fer créixer el fervor patriòtic». En conseqüència, la seua és una escriptura ideològica conreada en la llengua del poble «per tal que el seu missatge arribara a les capes més populars dels estaments socials», tal com afirma l’autor.

D’una altra banda, demà i despús-demà, la sala «Enric Valor» de la Facultat acollirà el simposi internacional «Tots jorns aprench e desaprench ensemps», organitzat a propòsit del sisé centenari de la mort del gran poeta medieval Jordi de Sant Jordi, que fou coetani d’Ausiàs March.

La trobada científica, dirigida per Marina Navàs i Marta Marfany, comptarà amb les aportacions d’il·lustres medievalistes, entre els quals: Isabel de Riquer, Lola Badia, Ferran Garcia-Oliver, Francesc Massip, Josep Pujol, Isabel Grifoll, Jane Whetnall, Fabio Zinelli, Anna Alberni, Donatella Siviero, Pedro Cátedra i d’altres, que glossaran la vida i l’obra d’un escriptor i cavaller que formà part de la cort d’Alfons el Magnànim i va morir abans de complir els 30 anys.

Les sessions acadèmiques es completaran amb un recital poètic –que tindrà lloc hui a les 20 hores– i una visita a l’Arxiu del Patriarca, on es custodia un dels conjunts documentals més imponents d’Europa. n