Ressenya de "Gavells". Que no s’esborren els camins

Portada del llibre.

Portada del llibre. / Levante-EMV

Benja Escrich

Títol: "Gavells. Poesia completa 1988-2023"

Autora: Anna Montero Bosch

Editorial: Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació

ISBN: 978-84-1156-017-7

Pàgines: 260

Preu: 18,00€

Anna Montero va nàixer a Logronyo el 3 de desembre de 1954 on la família es va traslladar a causa de la carrera acadèmica de son pare i van tornar a la seua ciutat natal, València, quan Anna tenia 5 anys. Es va llicenciar en Filologia francesa a la Universitat de València.

Ha estat professora de francés i ha traduït nombrosos llibres d'aquesta llengua. És autora, entre altres, dels poemaris Polsim de lluna (1983), Arbres de l'exili (1988), La meitat fosca (1994), Com si tornés d'enlloc (1999), Serenitat de cercles (2004) i Teranyines (2010), llibre que va obtenir el XLVIII Premi de Poesia Ausiàs March de Gandia.

Alguns dels seus poemes apareixen en diverses antologies i han estat traduïts a l’anglés, el francés, l’italià, l’alemany, el rus, entre altres idiomes.

Els seus poemes reflecteixen el desig de crear un món poètic total. Ens mostra una poesia essencialment íntima i personal. Una poesia sensorial i propera. Anna Montero construeix el seu poemari amb calma, amb un llenguatge poètic suggerent i entenedor. Amb un llenguatge intel·ligible, d'aparença senzilla, però que amaga un extraordinari domini del llenguatge. El resultat és una poètica contundent i amb molta força expressiva.

Fent servir les seues paraules “el poema no s’explica, s’aprèn, s’escolta, es diu, i va ser aleshores que em vaig adonar que hi ha alguna cosa en la poesia que fa que les paraules provoquen un sentiment que cap altre llenguatge és susceptible de despertar.”

Aquesta acurada edició a càrrec de la Institució Alfons el Magnànim dins de la col·lecció Poesia – Obres completes dirigida per Vicent Berenguer inclou huit llibres: set publicats i un d'inèdit, a més d'un conjunt de poemes dispersos. El pròleg ha estat a càrrec del també poeta Enric Sòria.