Vinaròs i Morella acullen la formació de docents de valencià en l’estranger
El curs de didàctica de la llengua com a idioma estranger rep estudiants de Filologia, Traducció i Llengües de les universitats de la Xarxa Vives.
Maria Bas
Vinaròs i Morella acullen este cap de setmana la 15a edició del Curs d’introducció a la didàctica de la llengua com a idioma estranger, que organitzen cada any i conjuntament l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, l’Institut Ramon Llull i la Xarxa Vives d’Universitats. El curs té com a objectiu la formació del futur professorat de valencià en universitats estrangeres.
Així, es donaran cita desenes d’estudiants provinents de nou universitats de la Comunitat Valenciana i Catalunya, amb l’objectiu de formar-se com a nous docents, preparats per a l’exercici de la docència de la llengua en universitats de l’exterior i el tractament de la variació lingüística, la cultura i la literatura a l’aula.
Xarxa Llull
Actualment, 130 universitats d’Europa, Àsia, Amèrica del Nord i Amèrica del Sud imparteixen docència de valencià, universitats que formen part de la Xarxa universitària d’estudis catalans a l’exterior, Xarxa Llull. Per això, la trobada cerca potenciar la llengua pròpia en la docència com a llengua de futur i de projecció a Europa i el món.
En l’edició d’enguany, que té lloc des d’aquest divendres i fins diumenge, els participants rebran formació sobre l’elaboració i execució d’estratègies didàctiques per a la docència de valencià com a segona llengua.
La jornada començarà en l’auditori Vilalab del municipi de Vinaròs, amb la ponència inaugural d’Hèctor Càmara, professor de la Universitat d’Alacant, que versarà sobre la cultura popular i la didàctica de la llengua. A continuació, i per cloure la primera jornada del curs, les professores de la Universitat Autònoma de Barcelona, Montserrat Vilà i Marilisa Birello, impartiran sessions formatives al voltant de la didàctica de la llengua i els nexes entre teoria i pràctica docent.
Estratègies didàctiques
La segona jornada del curs es desplaçarà fins a les dependències municipals de l’Ajuntament de Morella, continuarà amb la taula d’experiències, en la qual docents com Maria Ribas de la Universitat de Cardiff, Xavier Mas de la Universitat de Bristol i Úrsula Vacalebri de la Universitat Federico II de Nàpols, compartiran estratègies didàctiques i metodologies de dinamització dels estudis de llengua i cultura per a estudiants d’universitats de l’exterior. Finalment, tindrà lloc l’acte de cloenda que comptarà amb les intervencions de l’alcalde, Bernabé Sangüesa, la presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Verònica Cantó, i el coordinador de programes de l’Àrea de Llengua i Universitats de l’Institut Ramon Llull, Ignasi Massaguer.
La trobada finalitzarà diumenge amb una visita turística per la vila de Morella, on els assistents tindran l’oportunitat de conéixer l’arquitectura, patrimoni i cultura locals de la capital dels Ports.
- Antonio Baixauli, expresidente de Feria Valencia, fallece en el atropello del Palmar
- La dana saca a la luz las gradas del antiguo campo de fútbol del Paiporta
- Atropello mortal en la carretera del Palmar con un matrimonio fallecido
- Misión: encontrar a Eli, Paco y Javi. Prioridad máxima
- Un conductor de EMT aborta el intento de agresión sexual a una menor por parte de tres hombres
- Los policías dispararon cuando el hombre armado con cuchillos estaba ya a solo tres metros de ellos
- Muere otro trabajador durante las tareas de limpieza de la dana
- Muere un vecino de Sot de Chera tras caer en un terraplén