La catàstrofe també destrossa el cor i la llar de societats musicals
A la pèrdua de vides humanes, se sumen els quantiosos danys en els espais de les agrupacions: instruments, aules que servien d'escola o arxius històrics queden ofegats. «El nostre dolor està en cada municipi, en cada veí i veïna que pateix esta catàstrofe», publica la FSMCV

Una de les seus afectades. / Levante-EMV
Levante-EMV
L'única nota que ha sonat al territori des del passat dimarts és la de la devastació. Després, el silenci. Les desenes de víctimes mortals, les milers de vides afectades per pèrdua d'éssers estimats, de la llar. La Comunitat Valenciana viu entre la solidaritat i el dol des que l'aigua negà municipis sencers.
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana és una entitat que travessa el territori de dalt a baix. En cada localitat hi ha present una agrupació amb desenes de veïns i veïnes associats. És una de les institucions més populars a la societat valenciana, travessada de dolor.
«El nostre dolor està en cada municipi, en cada veí i veïna que pateix esta catàstrofe. La nostra esperança està en la certesa que som un poble unit que sempre respon amb solidaritat. El nostre abraç a totes les víctimes de la tragèdia», publicava l'entitat en conéixer la magnitud de la desgràcia.
«Res es pot comparar a la pèrdua de tantes vides humanes. Dimarts vam començar a viure amb el cor encollit esperant resposta de familiars, amics i companys, també d'eixa xarxa d'afectes immensa que es va teixint dins del col·lectiu», explica la presidenta de FSMCV, Daniela González.

Massanassa / Levante-EMV
A desenes d'agrupacions es plora la pèrdua de companyes i companys, també en alguns casos la destrucció dels espais que servien de llar a les societats. Sales d'assaig amb instruments, aules d'escola de música, arxius històrics; projectes culturals que s'acosten o superen els cent anys d'història han vist el seu present i la seua memòria ofegada.
El que queda és l'esperit a què al·ludia el comunicat de FSMCV, ben present al col·lectiu: «la nostra esperança està en la certesa que som un poble unit que sempre respon amb solidaritat».
«Des del primer moment estan arribant missatges de solidaritat per part d'agrupacions que han quedat fora de la destrucció, que volen donar una resposta solidària amb les entitats que més han patit», comenta González. «I nosaltres no ens quedarem de braços plegats, hem d'articular una iniciativa que ajude a mitigar els danys materials, conscients que hi ha pèrdues que no es poden reparar», apunta.
Després del dol arribarà el moment de tornar a començar en molts municipis. Que la música torne a sonar en tantes localitats sembla un fet llunyà, quasi impossible ara, però tornarà a ocórrer amb l'esperit de germanor que mou al col·lectiu.

lgemesí / Levante-EMV
- Detienen a una famosa influencer por robar a un empresario tras un encuentro íntimo
- Dos expertos concluyen en un informe al juzgado de la dana que Mazón debió declarar la emergencia catastrófica
- Trasladan a una mujer de 210 kilos que llevaba dos décadas sin salir de casa
- ¿Por qué tengo ojeras si duermo bien? Descubre las 4 enfermedades que pueden ser la causa
- Así es la acromegalia, la enfermedad que sufre Begoña: 'Los anillos me quedaban pequeños y cada vez usaba zapatos más grandes
- Tratan de rescatar a cuatro hombres atrapados en la cueva dels Sumidors de Vallada
- El ayuntamiento rebaja de ocho a dos las alturas del plan especial de Campanar-Beniferri
- Un colegio de València arrasa en una prestigiosa competición internacional de ciencia y tecnología