El concert de Música a la Llum dona vida a les obres dels germans de Beneixama que tocaren a la Guàrdia Reial

La Jove Banda Simfònica de la FSMCV protagonitza el recital a la Vall d'Uixò que rescata les obres de Manuel Parra

L'actuació organitzada per la Federació i l'IVC, amb patrocini de CaixaBank, compta amb fila zero solidària per a agrupacions afectades a la dana

La Jove Banda Simfònica de la FSMCV en concert.

La Jove Banda Simfònica de la FSMCV en concert. / Miguel Àngel Calvo / FSMCV

Maria Bas

València

Uns germans que tocaren a la banda reial d'Alfonso XIII, un arxiu personal i pràcticament ocult de hui-centes obres i la Jove Banda Simfònica de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana. Esta història que comença a l'últim terç del segle XIX es tanca hui al concert de Música a la Llum organitzat per l'IVC i la FSMCV amb el patrocini de CaixaBank.

El recital, que compta amb la col·laboració especial de l'Ajuntament de la Vall d'Uixó, tindrà lloc en el teatre municipal Carmen Tur de la localitat a les 18:00 hores i és de lliure accés fins a completar aforament.

Manuel Parra.

Manuel Parra. / Foto d'arxiu.

La història d'este recital comença amb els germans Manuel Parra Bernabeu (1860-1938) i Eleuterio Parra Bernabeu (1853-1927), qui van formar part de la banda de música del Real Cuerpo de Guardias de Alabarderos a Madrid, la banda reial. Manuel, qui també composava, tenia una copisteria on realitzava còpies i instrumentacions de partitures clàssiques per a la banda. A poc a poc va anar creant un arxiu propi en el qual va reunir més de huit-centes obres.

Quan es van jubilar, Manuel i Eleuterio van traslladar l'arxiu a Novelda i posteriorment a Beneixama, on des de fa molts anys els custodia la societat musical La Pau i on el seu director, el també compositor Juan Bautista Francés, ha estudiat a fons el treball dels dos germans.

A la Guerra Civil i l'arxiu de l'antiga banda d'Alabarderos va ser destruït, l'arxiu dels germans de Beneixama va adquirir un valor únic. L'accés a estos materials ha sigut molt restringit durant dècades, però la societat La Pau, amb la col·laboració de Música a la Llum, ha aconseguit donar vida a estes partitures.

Les partitures han sigut custiodiades en la societat musical La Pau de Beneixama i algunes no han tornat a sonar en més d'un segle

Amb la direcció d'Enrique Montesinos, la Jove Banda Simfònica de la FSMCV rescata en el concert composicions de Manuel Parra. El repertori inclou peces curtes que combinen els ritmes i balls de moda entre finals del segle XIX i principis del XX, i dues obres programàtiques: la Marcha de los cosacos, les fantasies-capritx Extravagancias i En el ocaso la polka per a clarinet Rebelión, la fantasia campestre Un día de maestría en los contrafuertes de Castellón, el preludi Recuerdos de mi cuna, el cuplet La cieguecita, la jota La añovense i el fox-trot Añoranzas, de Joaquín Belda, però arreglat per Manuel Parra.

Fila zero

El concert de Música a la Llum d'enguany també serà benèfic, amb la fila zero de FSMCV disponible per a fer donacions a les societats musicals afectades per la dana.

Després de la tragèdia, les entitats i institucions implicades en el programa CaixaBank Escolta València, projecte mare de Música a la Llum, han reajustat les activitats a realitzar en 2024 i la posada en marxa d'altres iniciatives que ajuden a recuperar, al més prompte possible, les pèrdues materials. En esta línia, Música a la Llum s'ha posat a disposició de les societats musicals perjudicades per a ajudar a la reconstrucció del seu patrimoni cultural.

TEMAS

  • Beneixama
  • concert
  • CaixaBank
  • Comunitat Valenciana
  • DANA
Tracking Pixel Contents