La Plaça del Llibre de València obri a La Nau amb més de 3.000 títols en valencià
Des de dijous fins diumenge, l'espai de la Universitat de València acull la 12a edició del festival literari, amb mig centenar d’activitats i el protagonisme del públic infantil i juvenil
El Lliurament dels Premis Plaça del Llibre a Ramon Guillem, l’editora Dolors Pedrós (Edicions 96) i la família Andrés Lorente Anyó serà durant la inauguració
Maria Bas
La 12a edició de la Plaça del Llibre de València obri les seues aquest dijous al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València. El festival literari, organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, reuneix fins diumenge el major aparador de literatura en valencià amb més de 50 editorials, presentacions de llibres, taules redones, contacontes i tallers.
“Oferim al públic un programa de qualitat que demostra el gran nivell de continguts del nostre sector editorial, tot i la situació dramàtica que bona part dels seus professionals està patint”, explica Rafael Dominguez, director de Plaça del Llibre.
En aquest sentit, aquesta edició del festival literari a València, prevista en un inici per a octubre i ajornada per la DANA, serà també la més solidària, amb part de la recaptació destinada a llibreries afectades per la tragèdia. “Podrem trobar una llibreria amb més de 3.000 títols per a tots els públics en un lloc tan significatiu com el Claustre de La Nau de la Universitat de València, un escenari clau per a la cultura i la identitat valencianes, gràcies al suport ferm i fidel a Plaça del Llibre per part de la Universitat”, comenta Dominguez.
La inauguració de la cita, que inclou el lliurament dels Premis Plaça del Llibre 2024 en reconeixement de persones i entitats que fomenten la lectura i la difusió de la llengua i la cultura valencianes, serà demà a les 18 hores. Enguany els guardonats son el poeta i bibliotecari Ramon Guillem -que va morir aquest setembre-, l’editora Dolors Pedrós (Edicions 96) i la família Andrés Lorente Anyó, en les categories de Trajectòria Literària, Trajectòria Editorial i Difusió de la Cultura Valenciana, respectivament.
Programació des de matí
El programa, que fins diumenge ofereix a La Nau presentacions, recitals, taules redones i tallers per a tots els públics, comença aquest dijous de matí (11h) amb les activitats per a centres escolars i la trobada professional de biblioteques municipals de València.
La primera presentació serà al claustre (17h), organitzada per la Universitat Jaume I, amb les obres “El sopar dels erudits, vol. 2”, d'Ateneu de Nàucratis, i “La guerra del Peloponés”, de Tucídides, a càrrec de Carmen Lázaro, Teresa Ferrer, Vero Cantó, Jordi Sanchis, Rubén Montañés, Jordi Pérez i Jesús Cabezas
La figura de Vicent Andrés Estellés serà un dels seus fils conductors amb motiu del centenari del seu naixement, amb la presentació diumenge d’obres com “Paraules per a tothom. Estudis sobre Vicent Andrés Estellés”, de J. Àngel Cano i Ferran Carbó, o de la devista “Full de lectura 04. Un entre tants. Recordant Estellés”, de Fundació FULL.
Dins de les novetats literàries, destaca la presentació divendres de “Renàixer del fang”, l’obra coral que arreplega testimonis narratius sobre la tragèdia de la dana. En aquesta línia, també divendres hi haurà el berenar-tertúlia “Tasta el Valencià: llibres i estimes”, organitzat per activistes de l'Horta Sud.
Protagonisme de la literatura infantil i juvenil
En total, hi ha previstes més de 50 activitats aquests dies a La Nau, amb protagonisme també de la literatura infantil i juvenil, amb vora una vintena de tallers i presentacions.
Divendres, com ara, hi haurà la presentació d’“Holabanana!”, de Maria Jesús Bolta i “Un estiu de pel·lícula”, de Teresa Broseta (17.30h); i el taller “Crea el teu petit quadern naturalista”, de Cristina Camarena, Savanna Books i revista Pantera (18h).
Dissabte hi haurà diversos tallers d’animació lectora, com ara “El monstre Petorro”, de Paco Cholbi (11h) o “El gatet diu Mec”, de Fani Grande i José Fonollosa (12h); junt a la presentació del llibre “El trombó de vares”, de Jaume Miquel i Peidró i Lucia Moreno (13h), els tallers “Fem un còmic!” de Susana Monteagudo (17.30h) i la presentació d’“Estiu a l’Albufera”, d’Albert Hernàndez i Albano López (18.30h).
Diumenge serà el dia del públic juvenil, amb presentacions com la d’”Un estiu”, de Clàudia Serra, el taller de manga “Revolució Kawaii: Hiki No Kawaii”, de Mario Romeu, o la taula redona sobre Literatura juvenil queer a càrrec de Mercè Pérez i Mercè Climent, de Sembra Llibres, entre d’altres. Premis Plaça del Llibre 2024
El poeta i bibliotecari Ramon Guillem, l’editora Dolors Pedrós (Edicions 96) i la família Andrés Lorente Anyó son els guardonats enguany amb els Premis Plaça del Llibre en les categories de Trajectòria Literària, Trajectòria Editorial i Difusió de la Cultura Valenciana, respectivament.
Premis Plaça del Llibre 2024
La Plaça del Llibre guardona Guillem amb el Premi Trajectòria Literària en reconexement de la seua obra i les seues contribucions a la nostra literatura, d’un autor que ha faltat aquest desembre en plena maduresa creativa. “Un poeta imprescindible, dels refents de la seua generació al País Valencià, gran agitador cultural vinculat al món de les biblioteques i de les assciacions d’escriptors, sempre creant complicitats”, afirma el també poeta Manel Alonso sobre el seu company Ramon Guillem (Catarroja, 1959).
Dolors Pedrós, responsable d’Edicions 96, rebrà el Premi Trajectòria Editorial. Des de la Ribera Alta, Edicions 96 ha creat un catàleg únic de literatura infantil i juvenil, poesia, assaig, literatura per a persones adultes i àlbums il·lustrats, amb protagonisme d’autores i autors de les comarques valencianes. “Som una editorial atípica, donem veu a creadores i creadors que molt sovint fan els seus primers treballs amb nosaltres. Una de les nostres contribucions és l’aposta per veus que no son conegudes, però ho fem perquè pensem que tenen qualitat, tot i suposar un risc”, afirma Pedrós.
D’una altra banda, l’any del centenari del naixement del poeta Vicent Andrés Estellés, la Plaça del Llibre de València reconeix la família Andrés Lorente Anyó amb el Premi Difusió de la Cultura Valenciana. L’organització destaca la seua labor per divulgar l’obra del poeta perquè continue vigent, fet que demostra les nombroses activitats i homenatges celebrats enguany arran del País Valencià i més enllà, traduccions i reedicions de tot tipus.
“Estem molt orgullosos perquè el poble l’ha tret al carrer en el seu centenari. Mon pare està més viu que mai, vivim una resposta increïble de la gent, interessada en la seua obra. Ell va patir molt en vida, durant la posguerra, i ara el públic i la gent jove s’identifica amb la seua poesia perquè ho està passant malament, amb retallades en cultura, en sanitat, els poblemes de l’habitatge… La veu de mon pare és una veu de justícia social plenament vingent”, explica Carmina Andrés, filla del poeta.
- Un fallo de la Agencia Tributaria hará que muchos jubilados cobren hasta 4.000 euros como compensación: serán estos
- La Guardia Civil alerta a toda España: 'Cuanto antes se denuncie, mejor
- Gabriela Bravo dimite
- Los atropellados en el Palmar por un conductor ebrio eran el expresidente de Feria Valencia Antonio Baixauli y su mujer
- El principal experto en el barranco del Poyo: 'Se puede desviar caudal al nuevo cauce para proteger l'Horta Sud
- El agua vuelve a correr por el Plan Sur
- Gritos a Mazón en su visita al hospital Clínico
- Tres heridos en un atropello en la avenida Campanar