‘Stickers’, pòdcasts, cançons i carta als Reis per a viure el Nadal en valencià

El departament de Foment de l’Ús del Valencià de la diputació ha locutat comptes de Nadal de diferents autors, ha creat felicitacions per a WhatsApp i manté webs amb jocs i contingut tradicional

Carta als Reis de la Diputació de València, il·lustrada per Luna Pan.

Carta als Reis de la Diputació de València, il·lustrada per Luna Pan. / Levante-EMV

La Diputació de València ha llançat quatre pòdcasts amb contes de Nadal creats per escriptores i escriptors valencians. La nova ampliació dels contes de Nadal en format pòdcast, del departament de Foment de l’Ús del Valencià de la corporació provincial, ha comptat amb relats originals de Maria Jesús Bolta, Enric Lluch i Teresa Broseta. A més, també s’han adaptat dos contes de Nadal de l’escriptor Carles Cano.

Per a les locucions s’ha comptat amb la veu de la periodista Susanna Lliberós i del contacontes Carles Cano, que s’unixen al ventall de veus de professionals com Clara Castelló, Enrique Pacheco, Joan Borja, Anna Marí i Daniel Tormo, que han participat en altres ocasions.

I per a satisfer la demanda dels seguidors i seguidores de la sèrie, els textos dels relats estan disponibles en arxius digitals descarregables, i així es podran aprofitar com a recurs didàctic. Els contes es titulen «Una sorpresa per a dos», de Teresa Broseta; «Tot el que somies», de Maria Jesús Bolta; «L’olla de Nadal», d’Enric Lluch; «L’arbre de Nadal» i «La rebel·lió dels joguets», de Carles Cano.

Les caràtules dels pòdcasts han sigut il·lustrades per l’artista valencià Jotaká. En elles, l’il·lustrador ha volgut transmetre la mirada tradicional que caracteritza el Nadal. «Els contes recuperen un esperit molt diferent al de l’ambient comercial actual», afirmen des de la diputació.

Els quatre nous pòdcasts, editats també per Natxo Andreu, s’afegixen als ja publicats dels escriptors Enric Valor, Ernest Martínez Ferrando, Francesc Gisbert, Vicent Blasco Ibáñez, Emilia Pardo-Bazán, Ramón María del Valle-Inclán i Leopoldo Alas.

El projecte va nàixer com a part del treball que el departament de Foment de l’Ús del Valencià fa per a explorar nous àmbits de comunicació en valencià, com són els pòdcasts, arxius sonors que es poden escoltar en línia des de plataformes radiofòniques o ser descarregats en dispositius personals. La sèrie de pòdcasts imita els antics serials de ràdio amb l’avantatge que el públic oient pot escoltar-los quan li abellisca.

Les històries es poden escoltar en algunes de les plataformes més conegudes: Ivoox, Amazon, Spotify, YouTube, Google Podcast i Apple Podcast. Els altres anys, les narracions adaptades van ser de realts dels escriptors Enric Valor, Ernest Martínez Ferrando i Francesc Gisbert.

Diferents plataformes web

D’altra banda, la Diputació de València i les oficines municipals de promoció del valencià (Aviva) també han preparat l’arribada dels Reis d’Orient. En este cas, han creat un model de carta als Reis d’Orient, en valencià i amb disseny de Luna Pan, i de la qual s’han distribuït en paper prop de 50.000 exemplars.

A més, està la possibilitat de descarregar-la a casa des del web «Carta als Reis», a tot color per a imprimir; i de personalitzar l’escrit a un dels tres reis al portal «Ja venen els reis», que també inclou jocs online nadalencs. 

Tanmateix, per a felicitar els Nadals i l’any 2025, Valencià a la Dipu ha creat nous stickers mòbils per a fer-los servir en les converses de WhatsApp. Als ja existents amb expressions quotidianes i frases fetes valencianes, ara s’han afegit alguns missatges com «Bones festes!», «Bon Nadal!» o «Que et deixen moltes coses!», que poden descarregar-se a l’apartat «Els adhesius de Valencià a la Dipu», en el departament de Normalització del web de la institució provincial. 

Des de Foment de l’Ús del Valencià de l’ens recorden que també estan disponibles les accions d’anys anteriors, com les nadales a Spotify: «Done’m l’asguilando» —un recopilatori de cançons de nadal amb l’eix temàtic de l’asguilando—; «Ara ve Nadal» —versions fetes per grups de pop rock actuals—; i «El Nadal del poble» — una selecció de nadales en versió folk—; així com l’espai «Done’m l’asguilando», un web didàctic per conèixer i no oblidar els costums més valencians d’estes dates. n

Tracking Pixel Contents