Una exposició a Madrid homenatja l’arquitecte del Palau de la Música

Premi Nacional d’Arquitectura en 1956, José María García de Paredes va ser una figura fonamental de l’arquitectura moderna espanyola, combinant tradició i llenguatge contemporani

L’arquitecte, amb una de les seues maquetes.

L’arquitecte, amb una de les seues maquetes. / Arxiu José María García de Paredes

L’exposició «José María García de Paredes. Espacios de encuentro» arriba als seus últims dies en el Museu ICO de Madrid. Comissariada per l’arquitecta Ángela García de Paredes, la retrospectiva commemora el centenari del naixement d’un dels principals arquitectes espanyols en la segona meitat del segle XX. La mostra romandrà oberta fins al 12 de gener de 2025 i, entre altres coses, mostra la vinculació de l’arquitecte amb la ciutat de València. Per exemple, va ser el creador del Palau de la Música.

Premi Nacional d’Arquitectura en 1956, José María García de Paredes (Sevilla, 1924-Madrid, 1990) va ser una figura fonamental de l’arquitectura moderna espanyola, reconegut per combinar la tradició constructiva local amb un llenguatge contemporani i internacional. El seu llegat és també la cartografia de moltes altres arquitectures passades i futures, sent autor de projectes icònics entre els quals destaca el seu vincle amb la música i un important conjunt d’esglésies.

«José María García de Paredes. Espacios de encuentro» está organitzada per la Fundació ICO en col·laboració amb el Museu Reina Sofia. Per primera vegada, presenta una extensa panoràmica de la seua obra completa al llarg de quatre dècades de carrera, des de 1950 a 1990. La retrospectiva reunix, entre altres, més de 400 peces pertanyents a l’Arxiu García de Paredes, donades per la família l’any 2021 al museu i catalogades amb l’estreta assistència d’Ángela i Manuel García de Paredes, fills de l’arquitecte.

Més de 400 peces

A través de fotografies, plànols, maquetes, cartes o dibuixos prestats per nombroses institucions i particulars, l’exposició permet aproximar-se al treball de l’arquitecte «des de perspectives noves i insòlites», asseguren. D’esta manera, el públic pot conéixer les seues obres més icòniques, així com el ric panorama cultural, arquitectònic i artístic del qual va formar part i que dibuixa un temps fructífer i prometedor de la cultura espanyola.

Exposició.

Exposició. / José Luis de la Parra.

Relació amb Manuel de Falla

Entre els tipus d’edificacions que García de Parets va contribuir a renovar sobreïx la del centre religiós, del que hi ha exemples a Vitòria i Madrid. Una altra de les seues línies de treball va consistir a explorar les relacions entre música i arquitectura mitjançant projectes constructius com l’Auditori Nacional de Música, a Madrid, o el Palau de la Música de València, entre altres, i a través de la seua estreta relació amb l’obra del compositor Manuel de Falla, al qual va arribar a considerar el seu «mestre d’arquitectura».

Paredes va jugar un important paper en la renovació d’unes certes formes i tipologies arquitectòniques durant la segona meitat del segle XX.

Tracking Pixel Contents