La Federació Llull clou l’Any Estellés amb un homenatge a Burjassot
Acció Cultural, Òmnium Cultural i l’Obra Cultural Balear destaquen en la ciutat del poeta la referència literària de l’escriptor i la seua obra com un llegat cultural fonamental

Carmina Andrés, la filla de Vicent Andrés Estellés, abraça l’estàtua del poeta en la plaça central de Burjassot. / FLL
Maria Bas
La Federació Llull ha conclòs l’Any Estellés amb un homenatge al poeta a Burjassot. L’acte de cloenda va tindre lloc a la Plaça Emilio Castelar, on es troba la seua estàtua. Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià; Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, i Antoni Llabrés, president de l’Obra Cultural Balear i de la Federació Llull, destacaren la importància d’Estellés com a referent literari i la seua obra com un llegat fonamental per a la cultura. Alhora, ha estat present part de la família del poeta.
Versos emblemàtics
L’acte va incloure una ofrena simbòlica de llibres, un gest que volia representar la transmissió de la literatura i la cultura com a patrimoni col·lectiu. A més, es van recitar diversos fragments de l’obra de Vicent Andrés Estellés, a càrrec de l’actor Francesc Anyó.
La presidenta d’Acció Cultural Anna Oliver, va posar el focus en la necessitat de revertir la situació en què es troba la nostra llengua: «Tots els indicadors sobre l’ús de la llengua als territoris de parla catalana ens adverteixen de la necessitat de revertir la situació de risc en què ens trobem, i malgrat això, el que patim són situacions d’atac des dels governs centralistes i d’extrema dreta, i des del sistema judicial que retalla les polítiques educatives i l’exercici dels drets lingüístics».

Els participants a l’homenatge. / FLL
«Per fer front a eixa realitat, l’aliança entre les entitats que treballem pel país i la llengua es fa més necessària que mai, fomentant l’ús entre nous parlants, joves i en àmbits com el lleure i l’oci. Com el poeta de Burjassot, fomentarem l’ús de la llengua per ‘tota la terra i el mar’».
Poesia i resistència
Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, va destacar que «fa tres mesos, la Federació Llull vam situar la cultura catalana com a motor de la solidaritat i la reconstrucció. Per això, i agafant el llegat d’Estellés, continuarem defensant i promovent la nostra llengua».
L’actual president de la Federació Llull i de l’Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés, va manifestar que Estellés va posar versos a la vida quotidiana i va recordar que la poesia és també una eina de resistència. Llabrés es va referir a l’Any Estellés, que conclou, i a l’Any Llompart, que just acaba de començar: «Celebracions que ens permeten retre homenatge als nostres referents, redescobrir aquests escriptors i fer-los arribar a noves generacions de lectors i, sobretot, que mentre hi hagi algú que llegeixi Estellés i Llompart, la seva veu i el seu compromís continuaran ressonant per enfortir la nostra consciència col·lectiva,».
La jornada es va completar amb la ruta literària «Un cant a la vida», conduïda per Isabel Anyó, neta d’Estellés. Una passejada pels carrers del poble per conéixer de primera mà els espais més significatius de l’entorn que el va inspirar.
- El perro que recorrió Alzira buscando a su dueño sigue buscando un hogar cuatro meses después
- Conmoción en la pirotecnia por el fallecimiento de Javier Nadal-Martí
- Perfil del ‘violador de los portales’: Un joven bailarín de Meliana sin antecedentes
- El violador en serie detenido: De Meliana a València en bicicleta para acechar y agredir a 13 víctimas
- Emotiva procesión del Silencio en el Port de Sagunt
- Rosa gana Pasapalabra y hace historia en el programa: 'No me creo que haya ganado el bote
- El Papa visita una cárcel romana para conmemorar el Jueves Santo
- Cuenta atrás para la entrada de nuevos concursantes a Pasapalabra: ya se sabe el día