La Federació Llull clou l’Any Estellés amb un homenatge a Burjassot

Acció Cultural, Òmnium Cultural i l’Obra Cultural Balear destaquen en la ciutat del poeta la referència literària de l’escriptor i la seua obra com un llegat cultural fonamental

Carmina Andrés, la filla de Vicent Andrés Estellés, abraça l’estàtua del poeta en la plaça central de Burjassot.

Carmina Andrés, la filla de Vicent Andrés Estellés, abraça l’estàtua del poeta en la plaça central de Burjassot. / FLL

Maria Bas

València

La Federació Llull ha conclòs l’Any Estellés amb un homenatge al poeta a Burjassot. L’acte de cloenda va tindre lloc a la Plaça Emilio Castelar, on es troba la seua estàtua. Anna Oliver, presidenta d’Acció Cultural del País Valencià; Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, i Antoni Llabrés, president de l’Obra Cultural Balear i de la Federació Llull, destacaren la importància d’Estellés com a referent literari i la seua obra com un llegat fonamental per a la cultura. Alhora, ha estat present part de la família del poeta. 

Versos emblemàtics

L’acte va incloure una ofrena simbòlica de llibres, un gest que volia representar la transmissió de la literatura i la cultura com a patrimoni col·lectiu. A més, es van recitar diversos fragments de l’obra de Vicent Andrés Estellés, a càrrec de l’actor Francesc Anyó. 

La presidenta d’Acció Cultural Anna Oliver, va posar el focus en la necessitat de revertir la situació en què es troba la nostra llengua: «Tots els indicadors sobre l’ús de la llengua als territoris de parla catalana ens adverteixen de la necessitat de revertir la situació de risc en què ens trobem, i malgrat això, el que patim són situacions d’atac des dels governs centralistes i d’extrema dreta, i des del sistema judicial que retalla les polítiques educatives i l’exercici dels drets lingüístics».

Els participants a l’homenatge.

Els participants a l’homenatge. / FLL

«Per fer front a eixa realitat, l’aliança entre les entitats que treballem pel país i la llengua es fa més necessària que mai, fomentant l’ús entre nous parlants, joves i en àmbits com el lleure i l’oci. Com el poeta de Burjassot, fomentarem l’ús de la llengua per ‘tota la terra i el mar’».

Poesia i resistència

Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, va destacar que «fa tres mesos, la Federació Llull vam situar la cultura catalana com a motor de la solidaritat i la reconstrucció. Per això, i agafant el llegat d’Estellés, continuarem defensant i promovent la nostra llengua».

L’actual president de la Federació Llull i de l’Obra Cultural Balear, Antoni Llabrés, va manifestar que Estellés va posar versos a la vida quotidiana i va recordar que la poesia és també una eina de resistència. Llabrés es va referir a l’Any Estellés, que conclou, i a l’Any Llompart, que just acaba de començar: «Celebracions que ens permeten retre homenatge als nostres referents, redescobrir aquests escriptors i fer-los arribar a noves generacions de lectors i, sobretot, que mentre hi hagi algú que llegeixi Estellés i Llompart, la seva veu i el seu compromís continuaran ressonant per enfortir la nostra consciència col·lectiva,».

La jornada es va completar amb la ruta literària «Un cant a la vida», conduïda per Isabel Anyó, neta d’Estellés. Una passejada pels carrers del poble per conéixer de primera mà els espais més significatius de l’entorn que el va inspirar.

Tracking Pixel Contents