L'andana

Rafael Altamira

Rafael Altamira (en el centre) amb diversos membres del Tribunal de Justícia de la Haia.

Rafael Altamira (en el centre) amb diversos membres del Tribunal de Justícia de la Haia. / BRA UA

Rafael Roca

Rafael Roca

Professor de la UV

Amb motiu de la repatriació de les restes del jurista i historiador de renom internacional Rafael Altamira i Crevea (1866-1951), que tingué lloc la setmana passada al municipi d’El Campello, cal recordar que el segon volum de l’epistolari de Teodor Llorente i Olivares –accessible online– recull quatre cartes redactades entre 1908 i 1910 per l’aleshores catedràtic de la Universitat d’Oviedo i posterior fundador del Tribunal de Justícia de la Haia, amb què és possible comprovar el frenètic ritme de producció intel·lectual que mantenia Altamira.

Així, en novembre de 1908 assegurava que, a banda de «las tareas universitarias», estava treballant «a brazo partido» en l’elaboració de sis estudis, entre els quals: un article per a la publicació Medieval History, de la Universitat de Cambridge; el llibre España en América, que veié la llum aquell mateix any; la crònica del tercer centenari de la Universitat d’Oviedo; i el tom IV de la Historia de España: «¿Le parece a usted poco?».

D’una altra banda, les cartes també permeten constatar com de dialogant era l’alacantí; com de lluny se situava dels discursos arrogants i sectaris que sols busquen confondre, desinformar. No dels que provenen de llocs distants, sinó dels que es generen ací mateix. I és així que, en la primera de les epístoles, el republicà –amic, des de l’època d’estudiants universitaris, de Vicent Blasco Ibáñez– feia evident la devoció que professava envers l’obra del poeta i líder dels conservadors valencians.

D’aquesta manera, el 10 de març de 1908 Altamira transmetia a Llorente els «sentimientos de admiración sincera y profunda que por su obra poética he tenido siempre». I que «voy a revelar a usted una cosa cuyo secreto puedo ya romper [...] porque el principal interesado ya no vive»: l’«extenso artículo» sobre les poesies valencianes llorentines que, vint-i-cinc anys enrere, havia publicat la revista La Ilustración Ibérica «con la firma de nuestro buen amigo Sanmartín» –en referència al ratpenatista i republicà Josep Francesc Sanmartín i Aguirre, col·laborador de Constantí Llombart–, en realitat l’havia redactat Altamira: «El artículo era mío». Per a rematar que «era yo entonces un rapaz [...]. Y si ahora lo revelo no es más que para demostrar a usted lo que he estimado siempre su obra literaria». El temps –la història– posa les coses al seu lloc.

Tracking Pixel Contents