Es publica l’últim volum de Mural del País Valencià, de Vicent Andrés Estellés

Es tracta del volum 12 de l’Obra completa revisada del poeta de Burjassot que publica 3i4.

Els quatre volums que conformen Mural del País Valencià sumen vora 1.500 pàgines.

El volum abasta geografies que van d’Oriola a Peníscola, passant per Morella, Elx, Altea, Alacant o Xàtiva.

Carmina Andrés, la filla de Vicent Andrés Estellés, abraça l’estàtua del poeta en la plaça central de Burjassot.

Carmina Andrés, la filla de Vicent Andrés Estellés, abraça l’estàtua del poeta en la plaça central de Burjassot. / L-EMV

Maria Bas

València

Vicent Andrés Estellés és el poeta valencià contemporani i Mural del País Valencià fou probablement el projecte més ambiciós i de més abast del poeta de Burjassot: era una obra pensada amb voluntat totalitzadora, a través de la qual pretenia abordar la història del país, la seva geografia i alguns dels seus fets històrics i personatges més rellevants.

Tot i que el gruix del material que conforma Mural del País Valencià fou escrit durant els anys 1974-1978, l’obra no es publicà per primer cop fins el 1996 de manera pòstuma a 3i4, amb una edició a càrrec de Jaume Pérez-Montaner. L’any 2023, en el marc de l’edició a 3i4 de l’Obra completa revisada -un projecte dirigit des de feia més d’una dècada per Vicent Salvador, que morí aquell mateix 2023, Josep Murgades i Jordi Oviedo-, se’n començà a publicar una nova edició totalment revisada.

Portada del Llibre XII de l'Obra Completa d'Estellés.

Portada del Llibre XII de l'Obra Completa d'Estellés. / L-EMV

El nou projecte de publicació ha estat concebut en quatre volums. El volum IX es publicà el 2022 a cura de Jordi Oviedo i Irene Mira i conté els Llibres I-VIII. El volum X, a cura d’Irene Mira, conté els Llibres IX-XIV i fou publicat el 2023. Coincidit amb l’inici de l’Any Estellés, a principis de 2024, aparegué el volum XI a cura de Jordi Oviedo, que inclou els Llibres XV-XXII. I ara l’aparició del volum XII a cura d’Irene Mira, que inclou els Llibres XXIII-XXVII, conclou la publicació d’aquesta magna obra de gairebé 1.500 pàgines en total.

El volum XII tanca Mural del País Valencià i canta les «altres ciutats»

Mural del País Valencià comença amb un clar protagonisme de la ciutat de València, amb el Cap i casal com a centre neuràlgic. Però en aquest volum XII, en canvi, ens trobem davant d’una «descentralització territorial»: el poeta volia fer-se càrrec del conjunt del país, i de vertebrar-lo homenatjant ciutats històriques del País Valencià com ara Oriola, Xàtiva, Elx, Alacant, Morella, Peníscola, Altea, Gandia o Alzira.

Així, tal com va assenyalar Jaume Pérez-Montaner, l’Estellés de Mural del País Valencià pot ser definit com un «sacerdot i profeta, com a a poeta al capdavall, [que] entra i viu en els fets que descriu, contempla, recorda, ordena i participa líricament en el passat, el present i el futur dels seus pobles»

I és que justament Mural del País Valencià també destaca per la «intenció de futur que té». Així ho assenyala Irene Mira, curadora del volum i especialista estellesiana: «els llibres que ací recollim són mostres d’una poesia social amb voluntat de futur perquè són cants orientats a l’engrandiment de l’autoestima i el reconeixement col·lectius d’aquestes ciutats que també constitueixen el País Valencià en un moment històric políticament convuls com ho van ser els anys d’agonia del règim de Franco i els primers després de la mort del dictador».

I afegeix: «la consciència històrica de l’autor es mostra una vegada més i deixa entreveure l’interès per reconèixer aquelles viles i ciutats mitjanes que sostenien i sostenen el territori».

El volum XIII tancarà el projecte d’Obra completa revisada

A finals de 2025 es publicarà un darrer i últim volum que clourà l’Obra completa revisada de Vicent Andrés Estellés. El volum XIII estarà conformat per textos memorialístics i teatrals del poeta, així com d’altres textos dispersos.  

Tracking Pixel Contents