El Magnànim recopila la moderna, sensible e íntima poesia d’Ausiàs March
L’editorial de la Diputació de València publica el conjunt de la producció ausiasmarquiana, que va representar un gran pas endavant per a la poesia del seu temps, ja que s’allunya dels models de la poesia occitana

Portada del nou poemari. / Levante-EMV
Levante-EMV
Els versos d’Ausiàs March que marcaren una nova època en la poesia se poden llegir ara en una nova edició. El Magnànim, l’editorial de la Diputació de València, recopila el conjunt de la producció d’Ausiàs March, que va representar un gran pas endavant per a la poesia del seu temps, ja que s’allunya dels models de la poesia occitana, considerats encara com els mes «desitjables» entre els versificadors del segle XV i que havien donat a la mateixa València representants com Jordi de Sant Jordi.
L’obra poètica d’Ausiàs March assolex un alt grau d’originalitat en tant que s’humanitza i es fa més personal, més íntima, i reflecteix —encara que fragmentàriament—, la seua trajectòria existencial.
Certament, superarà els entrebancs del formalisme excessiu imposat pel trobadorisme i s’acostarà a unes posicions equiparables, en certs aspectes, a les «novetats» de la poesia italiana del Renaixement: malgrat el seu medievalisme, és evident també un canvi de sensibilitat que serà la clau de l’èxit que tingué ja l’obra de March entre els lectors del segle XVI, per tal com la trobaven més a prop de les seues preferències «modernes».
Ausiàs March degué nàixer al voltant del 1400, segurament a València. Al servei del rei Alfons el Magnànim, va participar en diverses campanyes militars a terres italianes (Sardenya i Còrsega), i se li concedí una àmplia jurisdicció al seu feu de Beniarjó (la Safor) i a les alqueries de Pardines i Vernissa, a més del càrrec de «falconer major de la casa del senyor rei».
Quan tenia poc més de quaranta anys, es va casar amb Isabel Martorell, germana de l’autor del "Tirant lo Blanch", que morí dos anys més tard. Després es tornà a casar, aleshores amb Joana Escorna.
El poeta va faltar a València, a la seua casa del carrer Cabillers, el 3 de març de 1459.
Recopilació de Vicent J. Escartí
La recopilació és obra de Vicent Josep Escartí Soriano (Algemesí, 1964), catedràtic de Literatura Medieval i Moderna a la Universitat de València i col·laborador de Levante-EMV. Escartí ha publicat nombrosos estudis sobre la cultura i literatura i ha tingut cura d’edicions de textos valencians antics, literaris i historiogràfics.
Darrerament ha publicat el volum "Jaume I en la memòria d’un poble" (València, 2021) i el "Dietari de Jeroni Sòria" (2024).
- Última hora del apagón en España: Qué ha pasado y cuándo volverá la luz
- El cargamento de toneladas de zeolita que entró por el Puerto de València solo llevaba 30 kilos de cocaína
- El ayuntamiento concede licencia para hacer un hotel de 5 estrellas en el Palacio de los Centelles
- Quatre persones assassinades a la plaça de les Mosques (I)
- Por qué no me gustó el programa de Ana Pastor en Paiporta
- Los colegios de València abrirán mañana pero sin actividad lectiva
- Red Eléctrica sospecha de una desconexión masiva de plantas solares antes del apagón total
- Un apagón deja sin luz a España y Portugal y provoca el caos