Quan l´any de 1996 una expedició de jugadors es desplaçaren cap a l´Argentina trobaren a la ciutat de Paranà unes instalacions per al joc de pilot a mà que els cridaren l´atenció: recintes quadrangulars, joc indirecte i, en cada costat del frontis, dos tamborins verticals. Allí els anomenen «manitos». Els expedicionaris valencians, sorpresos, pensaren inmediatament que allò eren els frares que coneixien de les terres de Traiguera i Xert, a Castelló. Una modalitat oblidada i que podria tindre el seu origen en el trinquets de les terres euskaldunes, especialment en Iparralde. La comarca natural del Maestrat sempre ha tingut influències arribades des del nord de la península.

Aquelles instalacions, tan properes a les llunyanes d´Argentina, recobren la vida gràcies a la iniciativa dels hòmens de la pilota a mà de prop de vint localitats que s´han inscrit en la primera competició oficial impulsada des de la Diputació de Castelló i organitzada per la Federació de Pilota Valenciana.

La resposta a este torneig obert a totes les categories i edats no ha pogut estar més positiva: més de cent jugadors es concentraran este cap de setmana en les instalaciones dels frares de Traiguera i Xert, representant pobles de comarques diverses: Castelló de la Plana, Traiguera, Borriol, Tirig, Vistabella del Maestrat, Vila-real, Benicarló, Onda, Almassora, Atzeneta del Maestrat, Alcàntera, Almussafes, Sueca, Montserrat, Xeraco, Ontinyent, Beniparrell, Quart de Poblet i Faura.

Cal aplaudir esta iniciativa en el camí de recuperar una modalitat pròpia, entranyable i identificada amb les terres de l´interior de la geografia valenciana, amb la cultura popular d´aquelles gents. Una recuperació ben treballada ja que inclou l´elaboració d´un reglament per a l´especialitat. Esta és la primera competició oficial i cal pensar que tindrà una continuïtat en el temps. La pilota aprofundix en la seua diversitat, una riquesa que convé preservar.