Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

El reconeixement a un sentiment

El reconeixement a un sentiment

José Luis López rebrà demà el premi Francisco Amorós al mèrit esportiu de la ciutat de València. L'acció salvadora del Trinquet de Pelayo ha sigut una de les seues últimes realitzacions. Sense la seua decidida actuació, el recinte esportiu en ús quotidià més antic d'Europa ja no estaria ací. Segurament molt poca gent ha valorat eixe fet. València disposa a uns metres de l´ estació del Nord i de la seua plaça major, d´un recinte inaugurat un 20 d´ agost de 1868 davant la presència del alcalde d´ aquell temps, acompanyat d´una banda de música i amb el illor cartell que es podía anunciar: Moya, Quiquet i Chufa contra Cames, Ferreret de Tabernes i el Tramusser. Des d´aquell dia es va convertir en el centre referencial del vell joc de pilota valenciana, lloc on trobar-se les gents arribades de qualsevol poble valencià i refugi sagrat de la llengua. Ni en els pijors temps de la posguerra es va deixar de considerar «oficial» el valencià en les seues parets, entre jugadors, marxaors i aficionats. Tota eixe llegat esportiu i cultural ha estat Salvat gràcies a Jose Luis López. Gràcies a una inversió que no te més rendabilitat que la emocional, segurament la més valorada per ell.

Fa ja més de vint anys no va dubtar a patrocinar el primer campionat faller de pilota valenciana que va tornar este esport als carrers de la capital. Camisetes, material esportiu, gastos de jutges i d'organització, publicitad...tot va a càrrec de Jose Luis López. Més de cinquanta comissions falleres han normalitzat la presència del joc de pilota entre les seues activitats preferides. Mai de la vida s'havia fet tant per introduir en la capital este esport, circumscrit a algunes zones rurals. Un gest de resistència davant de l'espenta de la cultura uniformadora.

La plaça de l'Ajuntament ha sigut l'escenari de grans cites internacionals de pilota. Cites que sempre van comptar amb el decidit suport de la seua empresa. José Luis López va ser president de la Confederació Internacional del Joc de Pilota i gràcies a ell es va expandir la seua presència per uns quants continents. Hui és el president d'honor. El pròxim mes de novembre quasi vint països d'Europa, Àsia i Amèrica es reuniran a Colòmbia per a rendir tribut al vell joc dels greco-romans, dels mixtecos, dels pastusos, dels tarascos...Es tracta d'una trobada esportiva amb molta càrrega cultural. I a més, gràcies a la seua intermediació, este Mundial servirà per a segellar simbòlicament l'acord de Pau. El seu nom: Mundial de la Pau. En el seu programa: la Partida de la Pau entre una selecció d'ex.guerrillers de les FARC i un combinat mundial. Com sempre, ací està la mà generosa de José Luis López per a fer-la possible.

La ciutat de València reconeix a un ciutadà que ha sabut tornar a la societat el que la societat li va entregar en l'èxit de les seues empreses. També va ser José Luis López president del Llevant UD. Ho va ser per tribut emocional a la il·lusió de son pare. I és que només pels sentiments val la pena lluitar.

Compartir el artículo

stats