Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Un triomf que es va convertir en un cant a la llibertat

Sachsenring, junt a Brno i Cheste, són els Grans Premis amb major assistència d'espectadors. Any rere any més de cent cinquanta mil aficionats omplin les seues tribunes al llarg de tot el cap de setmana. Aquest circuit és a la regió de Sajonia i antigament, abans que les seves instal·lacions fossin permanents, es corria per carreteres locals a la ciutat de Chemnitz, que des de 1953 fins 1990 es va cridar Karl Marx Stadt. Naturalment era en l'època del Teló d'Acer en la que Alemanya estava dividida i aquesta zona pertanyia a la zona soviètica d'Alemanya de l'Est.

Des de 1960 aquesta carrera va ser puntuable per al mundial com a Gran Premi de la RDA i va haver-hi any en què els espectadors van sobrepassar la xifra de quatre-cents mil. El 1971, en plena Guerra Freda, Dieter Braun, un pilot d'Alemanya Federal que el 1970 havia estat campió mundial de 125 cc, va aconseguir la victòria en 250 a l'imposar-se als britànics Rodney Gould i Phil Read. El protocol va obligar a l'organització a penjar del pal més alt la tan odiada bandera de l'altra Alemanya. Per descomptat, va sonar l'himne nacional d'aquesta meitat del país. Va ser llavors, quan una simple victòria d'un pilot es va transformar en un símbol de la resistència per a les més de dues-centes mil persones que havien acudit al circuit. Sense cap tipus de temor, tots els espectadors van saltar com un ressort i van cantar a ple pulmó des de les grades l'himne d'Alemanya Federal, davant la perplexitat i enuig de les personalitats polítiques presents al circuit. Durant uns instants, el món va ser testimoni de la declaració pública que els alemanys no volien seguir separats. Aquest dia una victòria en una carrera de motos es va convertir en un cant a la llibertat.

A l'any següent, el 1972, el govern va decidir que en la carrera només es podria participar prèvia invitació, cosa que va sentar molt malament a la Federació Internacional malgrat que tots els pilots que van cursar la sol·licitud van poder competir, inclòs el propi Braun. Però la carrera estava ja ferida de mort i en 1973 va deixar de celebrar-se el GP d'Alemanya de l'Est, apartant-se així de tota problemàtica de caràcter polític. Dieter Braun, que el 1973 va aconseguir un nou títol mundial, ha passat a la història gràcies al fet que, gràcies a la seva perícia per pilotar una moto de carreres, més de dos-cents mil alemanys que vivien oprimits sota una fèrria dictadura van poder sentir-se lliures cantant un himne.

Després de la reunificació d'Alemanya el 1990 l'actual circuit es va construir el 1995 a Hohenstein-Ernstthal, localitat propera a Chemnitz i des de 1998 és la seu del GP d'Alemanya que tradicionalment se celebrava en els circuits de Hockenheim i Nurburging.

Compartir el artículo

stats