Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tradició que es modernitza

Tradició que es modernitza

Sobre l'herba natural de vell camp de pilota a llarg de Franeker, ubicat just al costat d'una cantina de temps de l'ocupació espanyola, decorada amb guants i fotos de les llegendes de la pilota frisona, apareixien dos murs de blanca fusta que formen quatre pistes de Wallball. Allí, enmig d'una història de joc de quinzes i ratlles, invadint l'espai on un dia abans més de deu mil persones s'entusiasmaven amb els seus pilotaris amb el Kaatsen, en el torneig gran, el que es juga des de 1854, apareixia flamant i poderós el nou joc de pilota , d'arrels tan antigues com totes però que atrau als jóvens, es comprén a la primera i es veu per televisió. Eixa foto, que ja corre per les xarxes simbolitza l'eterna lluita entre la tradició i la modernitat. El Wallball invadix l'espai del Kaatsen... serà per a arraconar-ho, per a prostrar-lo? Ningú ho desitja i per a això s'organitzen estos campionats internacionals des de fa un quart de segle. Els tornejos de la CIJB defenen unir en la diversitat. I defenen la tradició perquè sense ella, no hi ha ànima que eternitze la identitat d'un poble. Per això, junt amb el camp de Kaasten invadit pel Wallball, es munta una plataforma innovadora per a jugar a Llargues, amb el campanar al fons, referent simbòlic el de la Creu des de Lisboa a Sant Petersburg. I els pilotaris bascos planten cara, i de quina manera als belgues; li fiquen un 1-5 i tenen quatre pilotes de partida. I perden 5-6. A un pas d'una victòria per a la història. La selecció d'Euskadi ha crescut exponencialment. Un poble que es despedix del torneig cantant una cançó popular en èuscar després de l'amarga derrota contra els professionals belgues, és un poble que no pot morir. El president de la Federació d'Holanda en la cerimònia de clausura recordà que el País Basc i Frísia tenen molts anhels en comú.

I allí sobre eixa innovadora superfície del Wallball han lluït inclús més que les seues blanques parets les quatre jóvens pilotaris valencianes, Ana Belen, Mónica, Mar i Victòria capaç de véncer holandeses, italianes, angleses, belgues o basques en superbes exhibicions de voluntat i tècnica. Mar de Bicorp, campiona individual europea, es convertix en la reina d'este esport. La nostra veterana, pionera, Ana Belen, oferix un sublim exemple de superació i conquista el trofeu a la millor jugadora de la competició. Mónica, tenacitat i interés; Victòria, elegància que enamora. La modernitat té nom femení. D'ací que la diputada Isabel García, sempre present en el torneig, assenta un orgull especial al veure com creix la pilota entre les xiques fins a derrotar en la seua pròpia casa a les holandeses, pioneres en la igualtat.

La selecció masculina conquista amb les seues dos plates i l'or de Sacha i Bueno en Wallball el trofeu de campió absolut. Els ors en les tres modalitats han sigut justament repartits entre holandesos, valencians i belgues. Un quinze, només un detall, va privar els valencians de l'or Llargues. Però açò és com el Madrid-Barça...Detalls.

Compartir el artículo

stats