Un any més el Mundial de motociclime aplega a l´última prova puntuable per al Campionat del món al Circuit Ricardo Tormo de Xest amb tot el peix venut. És a dir amb els títols ja decidits: Jorge Martín a Moto3, Pecco Bagnaia a Moto2 i Marc Márquez a Moto3. Els tres han conquerit el títol de Campió i passe el que passe al Ricardo Tormo ja res ni ningú els poden arrabassar aquest guardó, que és el màxim exponent de l'esport motociclista.

Tot el peix venut vol dir que ja no hi ha res a esperar. Ja està tot clar. Es diu quan ja es coneix el desenllaç d'una situació. La sort està tirada. Com diríem en llatí «Alea jacta est». Aquesta expressió s'utilitza a Espanya per dir que ja no hi ha res a esperar, que ja està tot clar.

Això no vol dir que no mereixca la pena, el anar a Xest. Malgrat que tots els títols estan decidits. Segur que presenciem una gran espectacle. Doncs al no haver punts en joc -o que aquests careixquen d´importància - motiva que els pilots correguen més relaxats y en varies ocasions la carrera resulta més emocionant, més fina i més estilista degut a aquestes circumstàncies. De fet s´han vist carreres sense punts en joc meravelloses. L´espectable està garantit i el Circuit Ricardo Tormo serà una vegada més l´escenari de la gran festa de la moto. El nostre amic (de tots els amants de l´esport de la moto) Ricardet, s´ho mereix amb escreix. Això i més.

Tot el peix està venut és una expressió molt utilitzada sobretot en el món de l'esport. Per exemple, en un partit de bàsquet, si un equip va guanyant amb un avantatge de 20 punts a un minut d'acabar el temps es pot dir que està tot el peix venut. En el cas actual fem ús d'ella perquè els tres títols en joc i a estan decidits i Martín, Bagnaia i Márquez, passi el que passi el proper dia 18 ja són campions.

Ara només falta que Arón Canet, Jaume Masia, Vicente Pérez, Jorge Navarro e Iker Lecuona, ratllen a gran altura i ens facen vibrar als més de 100.000 aficionats que ens deixarem l'ànima animant-los. Per afició, solera i infinitat de factors més, el motociclisme valencià ha de tornar a ser el que va ser en passat no molt llunyà. Som la millor afició del món i el proper 18 de novembre ho demostrarem a Xest.