Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Va de bo

Dels frares a les galotxetes de Monòver

Dels frares a les galotxetes de Monòver

Allunyades en la geografia del joc de pilota; condemnades a viure en soledat, el joc de galotxetes perviu amb força i ganes de futur en el Centre Esportiu de Monòver. Allí s'alcen 6 minitrinquets sense escala de 20 metres de llargària per quatre metres d'amplària, la seua corda central i les seues muralles i rebots. En eixe reduït espai el pilotari necessita un esforç especial per a poder consumir el quinze. Reflexos, cintures, i capacitat de resistència pulmonar són imprescindibles per a practicar esta antiga modalitat que és part de l'ADN de Monòver. Allí entenen la pilota valenciana d'eixa forma; se senten orgullosos d'haver-la mantingut com una herència de desenes, centenars d'anys. El trinquet de Confrides, considerat el més antic del territori espanyol, perquè data de 1772, seria, probablement l'antecessor de les conservades galotxetes de Monòver, que també poden trobar-se en els pròxims pobles d'El Pinós i La Romana. De la vitalitat d'esta especialitat és bona prova l'àmplia participació de jugadors en totes les convocatòries del club local, des de les edats més primerenques, fins a la de majors de 65 anys. Es juga amb una pilota grossa, d'escàs bot i el tanteig és el mateix que en qualsevol modalitat de joc a l'aire com la galotxa o l'escala i corda. No hi ha ratlles. Quasi dos-cents pilotaris van participar en l'última competició disputada.

La Federació de Pilota, amb el seu president Jose Daniel Sanjuán, s'ha compromés amb el club local a impulsar el primer campionat autonòmic de l'especialitat; la primera competició oficial en la història d'esta històrica modalitat. Este reconeixement suposa una fita en la tasca de recuperació i promoció dels Galotxes de Monòver, nom que la identifica i les diferència. En el projecte de la inacabada Ciutat de la Pilota poden contemplar-se els fonaments de diverses galotxetes perquè es considera una modalitat ideal per a la difusió popular.

En les terres de Traiguera, de l'interior de Castelló, es disputarà la tercera edició del campionat de Frares, modalitat que pot considerar-se recuperada i amb desitjos de projecció internacional. Amb este campionat de Galotxetes es consolida el treball de revitalització de modalitats del joc de pilota valenciana.

Compartir el artículo

stats