Serà a porta tancada i per tant sense la calor que atorga públic, però el trinquet Pelayo acollirà hui la partida més emblemàtica de l’any en la modalitat d’escala i corda, la final del Campionat Individual Bankia que enfrontarà a Puchol II i De la Vega amb retransmissió en directe per À Punt a partir de les 18.00 hores. La final és vertaderament un plat per a paladars exquisits perquè els aspirants són dos dels pilotaris que millor tracten a la pilota i tenen més capacitat per a dominar-la i fer-la anar a eixe espai on més patirà el rival.

En l’equilibri de qualitat que hi ha entre els dos contendents, Puchol II presenta l’avantatge de tindre més poder i una facilitat més gran per a trobar la galeria, que a Pelayo pot ser una gran aliada perquè la vaqueta no sol caure si va dirigida en el tacte que pertoca. La capacitat per a jugar els caps és una altra gran virtut del pilotari de Vinalesa, encara que De la Vega no té massa a envejar pel que fa a l’execució dels rebots.

En el cas de De la Vega, la gran opció per a proclamar-se campió són les dues mans. Cap figura de l’actualitat gaudeix de la capacitat per a descarregar-se amb la mateixa efectivitat amb l’una o l’altra. I en el cas concret de l’esport de la pilota, on els trinquets estan dissenyats per als dretans, el d’Almussafes compta amb la possibilitat de realitzar la feta de dau per davant i des del rest tornar les pilotes del pou en una jugada ofensiva, quan la majoria ja en té prou amb llevar-se-la de damunt. Això sí, caldrà veure fins a quin punt s’ha recuperat De la Vega de la lesió en el muscle, que en la semifinal davant José Salvador li va impedir tirar-li amb l’esquerra per dalt.

Puchol II afronta la seua quarta final i aspira a aconseguir el tercer títol. En el camí fins a la partida definitiva, el de Vinalesa ha superat amb total autoritat a Marc, Santi i Salva Palau. De la Vega també va guanyar amb suficiència als dos primers rivals, Mario i Giner, mentre que contra José Salvador va patir pel contratemps en el seu muscle esquerre, lesió que li ha permés ajornar la final una setmana amb la pertinent confirmació mèdica. El d’Almussafes s’estrena com a finalista i per tant aspira al seu primer títol.

La final de raspall, el dia 13

El campionat germà de la modalitat de raspall també espera la final, que es jugarà el diumenge 13 al trinquet de Bellreguard. La partida també serà a porta tancada i televisada en directe per la televisió pública autonòmica. El cartell es va definir ahir al trinquet de Xeraco, on Moltó i Tonet IV van aconseguir la classificació en superar a Ian i Salelles II respectivament pel mateix resultat de 25-10.

Tonet IV, que s’estrenarà com a finalista, va repetir el guió de les partides i victòries anteriors. Al dau sempre va traure fort a l’esquerra de Salelles II i de seguida es va fer avant per a jugar en el seu lloc de punter, des d’on cada colp era letal. I al rest va tornar amb eficàcia les pilotades del d’Oliva i quasi sempre dirigint a la seua esquerra perquè la càrrega la fera de manera incòmoda.

A continuació, Moltó va guanyar a Ian per la seua impecable condició física. El rest de Senyera va acabar mort i el de Barxeta, que disputarà la sisena final i pot guanyar el cinqué títol, encara haguera pogut jugar dues partides més. A Moltó li va costar entrar en partida i després es va apoderar de Ian, que això sí, va caure com la gran figura que és.