A dia de hui es pot afirmar que, una vegada s’acaben les obres que s’estan realitzant a la localitat alacantina d’Ondara, anem a poder comptar amb instal.lacions per la práctica d’aquesta modalitat en totes les provìncies de la nostra Comunitat. Cosa impensable quan es va començar a realitzar la tasca per tal de recuperar la modalitat des d’ entitats com la Diputació de Castelló, Generalitat Valenciana i Federació de Pilota Valenciana en l’any 2016.

En total podem comptar amb les següent sinstal.lacions: Traiguera, Xert, Torreblanca, Algemesí, Sueca i pròximament, Beniparrell i Ondara.

Tota aquesta tasca de recuperació va derivar en la realització d’un campionat Autonòmic de Frare, que va celebrar la seua primera edició l’any 2017 a les localitats de Traiguera i Xert, i que s’ha celebrat tots els anys des d’aquesta primera edició. Els objectius inicials d’aquest esdeveniment eren promocionar i normalitzar la modalitat, reactivar la pilota als pobles del nord de Castelló i coronar aquest campionat. Poc a poc s’han anant complint i s’han fixat altres nous per tal de continuar amb la progressió de la modalitat.

Pel que fa al número de participants, durant l’edició de 2017 varem comptar amb 97 participants, en 2018 amb 129, en 2019 amb 210 i durant l’última edició de 2020, tot i que es varen imposar limitacions a causa de la COVID, la participació va augmentar fins 249 participants. Aquest últim augment va ser causat pel canvi en el format de competició en les categories de Jocs Escolars, les quals varen passar a disputar-se per seus en diferents fases.

De cara a la próxima edició l’intenció es continuar amb aquest canvi en la resta de categories, d’aquesta manera permetre que més gent tinga la possibilitat de gaudir d’aquesta divertida modalitat.

On també s’ha vist una evolució important en el nombre de categories . El primer any es varen disputar les categories de 1ª, 2ª, 3ª, veterans, recreativa, cadets, infantils, alevins i benjamins. Més tard en les edicions següents, a causa de la demanda, s’han incorporat les categories femenina, mixta, Tecnificació, CESPIVA i altra categoría recreativa.

Es un fet que va augmentant la popularitat de la modalitat, com aixì ho mostra que durant l’última edición varem comptar amb equips de diferents províncies, per a ser més exactes 72 de Castelló, 69 de València i 5 de Barcelona.

Més instal.lacions

Ara l’objectiu es continuar amb el treball marcat i fer que cada vegada més jugadors vullguen entrenar i competir en aquesta modalitat. Com s’ha assenyalat anteriorment, cada vegada hi han més instal.lacions per jugar i fer que la modalitat continue guanyant adeptes.

Un dels objectius, a banda de fer créixer el campionat existent, es aconseguir que es realitzen campionats locals a diferents parts del nostre territori i la gent puga practicar-lo de forma més regular.

A més es continuarà treballant per fer que la pilota guanye pes entre els esports de les comarques del Maestrat.