Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Tribuna

Els ports i els límits del creixement

Els ports i els límits del creixement

Els fenòmens climatològics extrems com la borrasca Glòria tenen la virtut de proporcionar evidències sobre tendències per a un futur més o menys pròxim. En tota la resta, representen patiment i un repartiment desigual de la justícia climàtica. Hui res és com era fa escasses dècades. Creix l'alerta sobre un canvi sobtat en el clima de la Terra.

Cauen passejos marítims, la mar envaïx edificacions en primera línia de costa, desapareix l'arena de la platja? Alhora, Oceania es crema, Àfrica sucumbix a la sequera i les reserves polars canvien l'estat sòlid pel líquid. Les condicions que definixen meridians i paral·lels han abandonat l'estabilitat històrica per a mostrar-nos una realitat histèrica. Des d'Acció Ecologista-Agró hem defensat sempre la conservació del litoral en la seua situació natural, oposant-nos a les infraestructures costaneres que alteren la dinàmica dels corrents marins, condicionen la sedimentació de l'arena i afavorixen una economia sotmesa a l'imperi del carboni.

Si condira este criteri, els ports es replantejarien la seua acció estratègica. A més a més d'influir negativament en els corrents marins, els ports s'han apropiat de la imatge de promotors de l'economia. Riquesa i activitat són els arguments a favor del seu desenvolupament productivista, com hem vist i sentit al llarg dels diversos debats celebrats a València esta setmana.

Però, en estat d'Emergència Climàtica, és imprescindible considerar també els costos derivats de l'impacte ambiental dels ports. Dragatges, pedreres, accessos per carretera i ferrocarril, combustió d'hidrocarburs, emissions de gasos d'efecte hivernacle, contaminació atmosfèrica, erosió del litoral... Tots estos impactes negatius són molt superiors a les millores econòmiques que ens prometen exagerant dades. El Port de València és un cas paradigmàtic. La seua infraestructura artificial lesiona ja el litoral sud de la ciutat i destruïx les platges del Saler i la restinga del Parc Natural de l'Albufera. Tanmateix, el Port pretén realitzar una nova ampliació. I ho vol fer amb una Declaració d'impacte Ambiental de 2007 (DIA) que poc té a veure amb el projecte de 2018 que aspira a executar. Si finalment es construïx esta polèmica ampliació, el Port multiplicarà les emissions de CO2 i d'altres contaminants perjudicials per al clima i la salut.

I, per descomptat, augmentarà l'erosió litoral en les platges del sud de València i en la restinga de l'Albufera. Des d'Acció Ecologista-Agró recomanem parar, repensar i planificar per a conciliar les activitats humanes amb la protecció de la natura. Ni som eterns, ni el creixement és infinit. El Planeta té uns límits que hem de respectar tots. El Port, també.

Compartir el artículo

stats