En els últims anys, els ciutadans hem incorporat una sèrie d’hàbits a la nostra vida diària per intentar cuidar el medi ambient. Es pot dir que estem conscienciant-nos, o estem en procés. 

Anar amb bicicleta per la ciutat, disposar de diversos poals a casa per separar el fem, cuidar la despesa energètica i d’aigua en la llar o reduir el consum de plàstics han deixat de ser excepcions i s’han convertit en normes. 

A més, la Generalitat Valenciana, a través dels consorcis de residus i de manera coordinada, col·labora amb les administracions locals per sensibilitzar en la importància del reciclatge i facilitar la separació i la recollida selectiva en la llar. Perquè entre tots reciclem cada dia més i millor. 

Si a casa nostra ja complim el nostre deure envers el planeta, per què no ho fem també fora de casa?

Estigues on estigues, en el col·legi, en el teu lloc de treball, en centres esportius, lúdics, en la muntanya, en la platja… onsevulla que estigues, sempre és important separar bé els residus per afavorir-ne el reciclatge.

Contenidors de reciclatge. ED

Utilitzar els contenidors específics i els punts nets, per als residus per als quals no hi ha contenidor en la via pública.

Si a casa fas l’esforç de separar en origen, no ho desbarates després.

Al carrer

Si vas pel carrer i et prens un refresc, un entrepà o alguna cosa similar, busca prop de tu el contenidor més apropiat: els residus menuts també són importants.

Evita les papereres de la via pública, llevat que prevegen separació en origen. I busca sempre l’illa de contenidors específics que l’ajuntament ha habilitat per a cada tipus de residu.

Contenidors específics al carrer. ED

El col·legi

El col·legi és un bon lloc per a aprendre a separar en origen, sobretot en els contenidors blau i groc, ensenyant l’alumnat a diferenciar entre un envàs lleuger i un de paper i/o cartó. En la pàgina web d’Ecoembes pots trobar recursos didàctics, fullets, presentacions i jocs per a fer del reciclatge un entreteniment divertit. A més, la Generalitat, en col·laboració amb Ecoembes i altres institucions, disposa del programa d’educació ambiental “Recicla amb els 5 sentits”, amb tallers per a diferents públics, que posa a l’abast de consorcis i municipis en tota la comunitat valenciana, ajudant així que els més menuts estiguen cada dia més conscienciats. 

Xarrades de sensibilització en instituts de la campanya de “El repte del reciclatge”. ED

El treball

També podem cuidar el medi ambient des del nostre lloc de treball o oficina. Si tens una empresa i vols convertir-la en un Centre de Treball Sostenible (CTS) que contribueix que els residus d’envasos puguen tindre una nova vida, contacta amb Ecoembes. 

A més, et deixem alguns hàbits sostenibles que pot aplicar en la teua oficina 

És important aplicar hàbits sostenibles en el lloc de treball. ED

  1. Reduir les impressions en paper a les estrictament necessàries i, si pot ser, imprimir en paper reciclat. També es poden utilitzar les tires de paper triturat com a embalatge per a enviaments, evitant així usar plàstic de bambolles.
  2. Animar als companys que beguen en termos o tasses de café per evitar les d’usar i tirar de plàstic o les càpsules. El mateix amb les botelles d’aigua de l’oficina.
  3. Organitzar les reunions per Internet a través de Skype o Hangout, no sols són, sens dubte, una cosa que contribueix al salari emocional dels treballadors, sinó que ajuda a estalviar energia en el transport. Apostar pel vehicle elèctric amb fonts d’energia renovable i evitar agafar vols per faena.
  4. Apagar la llum en abandonar una sala. Encara que puga sonar de broma, és habitual en les empreses que gran quantitat d’ordinadors, encaminadors o equips es queden encesos tota la nit, i provoquen una alta despesa energètica.
  5. Incorporar elements naturals, plantes d’oficina que, com ja vam dir, augmenten la participació laboral dels empleats, fent que estiguen més físicament, cognitivament i emocionalment involucrats en la seua faena. A banda dels beneficis que reporten per a purificar l’aire.

Muntanya i platja 

El mateix passa quan vas a la muntanya o a la platja; no has de deixar cap residu, perquè serà una empremta inesborrable, que romandrà durant molt de temps.

Els residus romanen en la montanya o la platja durant molt de temps. ED

De fet, hi ha nombrosos projectes mediambientals que promouen la recollida de residus.

En poques setmanes, des de la Conselleria… en col·laboració amb Ecoembes, es posarà en marxa la campanya CONSERMAR, que un any més, visitarà algunes de les platges de la Comunitat Valenciana més concorregudes per ajudar a conscienciar de la necessitat de mantindre netes les platges.

Hi ha nombrosos projectes mediambientals que promouen la recollida de residus. ED

Projecte Allibera 

El projecte, secundat per la Generalitat, reuneix nombrosos municipis i col·lectius de la Comunitat Valenciana, per participar també en el Projecte Allibera, en què, a través de convocatòries com “1 m2 per les platges i les mars” que se celebrarà al setembre i “1 m2 contra els residus abandonats en la natura del mes vinent de juny. En aquests projectes s’organitzen jornades de neteja amb voluntaris.

La Generalitat organitza en col·laboració amb Ecoembes i alguns consorcis de residus de la Comunitat, altres projectes, com el que es desenvolupa actualment del Repte del reciclatge. 

La Generalitat organitza cada any el Repte del reciclatge. ED