Més enllà del reciclatge domèstic: què pots fer per reciclar fora de casa?

Hi ha espais fora de la llar on també pots reciclar. Activa’t i suma’t al repte de l’economia circular

La Generalitat col·labora amb les administracions locals per sensibilitzar en la importància del reciclatge.

La Generalitat col·labora amb les administracions locals per sensibilitzar en la importància del reciclatge. / ED

En els últims anys, els ciutadans han incorporat una sèrie d’hàbits a la seua vida diària per intentar cuidar el medi ambient. Es pot dir que la població està conscienciant-se o, almenys, està en procés. 

Anar amb bicicleta per la ciutat, disposar de diversos poals a casa per separar el fem, cuidar la despesa energètica i d’aigua en la llar o reduir el consum de plàstics han deixat de ser excepcions i s’han convertit en normes

A més, la Generalitat Valenciana, a través dels consorcis de residus i de manera coordinada, col·labora amb les administracions locals per sensibilitzar en la importància del reciclatge i facilitar la separació i la recollida selectiva en la llar. Perquè entre tots reciclem cada dia més i millor. 

Si a casa ja es complix amb els deure envers el planeta, per què no es fa també fora de casa?

Campanya d'Ecoembes 'El mundo necesita un giro'

Campanya d'Ecoembes 'El mundo necesita un giro' / ED

Siga on siga, en el col·legi, en el lloc de treball, en centres esportius, lúdics, en la muntanya, en la platja… caminant pel carrer, on siga que s'estiga, sempre és important separar bé els residus per afavorir-ne el reciclatge. I depositar cada envàs, per menut que siga, en el contenidor adequat.

Contenidors de reciclatge.

Contenidors de reciclatge. / ED

S'han d'utilitzar sempre els contenidors específics per a cada tipus de residu i els punts nets o ecoparcs fixos i mòbils, per als residus per als quals no hi ha contenidor en la via pública.

Si a casa es fa l’esforç de separar en origen, no ho desbaratem després.

Al carrer

Si es va pel carrer i es prén un refresc, un entrepà o alguna cosa similar, cal buscar prop el contenidor més apropiat: els residus menuts també són importants. I encara que els envasos queden bruts, no s'ha d'oblidar depositar-los en el seu contenidor adequat.

Per als envasos sempre és millor usar els contenidors (groc, blau, verd) que les papereres de la via pública, llevat que tinguen separació en origen, perquè d’aquesta manera se n’assegura el reciclatge. Cal buscar sempre l’illa de contenidors específics que l’ajuntament ha habilitat per a cada tipus de residu.

Campaña de Ecoembes: "El món necessita un gir".

Imatge de la campanya: "El món necessita un gir". / ECOEMBES

Els centres educatius

El col·legi és un bon lloc per a aprendre a separar en origen, sobretot en els contenidors blau i groc, ensenyant l’alumnat a diferenciar entre un envàs lleuger i un de paper i/o cartó. En la pàgina web d’Ecoembes pots trobar recursos didàctics, fullets, presentacions i jocs per a fer del reciclatge un entreteniment divertit.

A més, la Generalitat, en col·laboració amb Ecoembes i altres institucions, disposa del programa d’educació ambiental “Recicla amb els 5 sentits”, amb tallers per a diferents públics, que posa a l’abast de consorcis i municipis en tota la comunitat valenciana, ajudant així que els més menuts estiguen cada dia més conscienciats. 

Xarrades de sensibilització en instituts de la campanya de “El Repte del Reciclatge”

Xarrades de sensibilització en instituts de la campanya de “El Repte del Reciclatge” / ED

El treball

També es pot cuidar el medi ambient des del treball o oficina. Totes les empreses que vulguen convertir-sela en un Centre de Treball Sostenible (CTS), que contribueix que els residus d’envasos puguen tindre una nova vida, pot contactar amb Ecoembes a través del següent formulari web.

És important aplicar hàbits sostenibles en el lloc de treball.

És important aplicar hàbits sostenibles en el lloc de treball. / ED

A més, des de l'entitat recomanen una sèrie d'hàbits sostenibles que es poden aplicar en l'entorn labolar:

  1. Reduir les impressions en paper a les estrictament necessàries i, si pot ser, imprimir en paper reciclat. També es poden utilitzar les tires de paper triturat com a embalatge per a enviaments, evitant així usar plàstic de bambolles.
  2. Animar als companys perquè beguen en termos o tasses de café per evitar les d’un sol ús de plàstic o les càpsules. El mateix amb les botelles d’aigua de l’oficina.
  3. Organitzar les reunions per Internet a través de plataformes de videoconferència ajuda a estalviar energia en el transport.  I si cal desplaçar-se, sempre és millor amb vehicle elèctric amb fonts d’energia renovable i evitant agafar vols innecessaris.
  4. Apagar la llum en abandonar una sala. Encara que puga parèixer un acudit, és habitual en les empreses que gran quantitat d’ordinadors, encaminadors o equips es queden encesos tota la nit, i provoquen una alta despesa energètica.
  5. Incorporar elements naturals, plantes d’oficina que augmenten la participació laboral dels empleats, fent que estiguen més involucrats en la seua faena físicament, cognitivament i emocionalment. A més dels beneficis que reporten per a purificar l’aire.
  6. I en les empreses amb un cert volum d’empleats que disposen de cuina i menjador, per descomptat separar els residus orgànics dels diferents envasos per afavorir sempre el procés de reciclatge. Perquè és l’única manera de fer que deixen de ser residus. Al mateix temps que es fomenten en el menú les matèries primeres o ingredients locals de proximitat.

Muntanya i platja

El mateix passa quan vas a la muntanya o a la platja; no has de deixar cap residu, perquè serà una empremta inesborrable, que romandrà durant molt de temps.

image9

Els residus romanen en la montanya o la platja durant molt de temps. / ED

De fet, hi ha nombrosos projectes mediambientals que promouen la recollida de residus.

Campanyes informatives i de sensibilització

Una d’estes, “El Repte del Reciclatge”, que enguany desenvoluparà les seues accions durant els mesos de febrer i març a la província de Castelló. O la campanya de prevenció de residus en platges ConserMar, que un any més visitarà algunes de les platges de la Comunitat Valenciana més concorregudes per ajudar a conscienciar de la necessitat de reciclar els envasos i de mantindre netes les nostres platges.

Hi ha nombrosos projectes mediambientals que promouen la recollida de residus.

Hi ha nombrosos projectes mediambientals que promouen la recollida de residus. / ED

Ecoembes Informa

Ecoembes Informa