Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Mariano Silveyra: "La demanda de Cabify a València dóna per a tindre cinc vegades més cotxes"

El responsable de Cabify a España preveu que el mes de setembre serà definitiu per a l´expansió del seu model perquè els tribunals començaran a dictaminar sentències sobre les llicències VTC de lloguer de cotxe amb conductor: «El mercat necessita llicències»

Mariano Silveyra,country manager de Cabify Espanya.

Cabify, la plataforma que posa en contacte usuaris amb cotxes de lloguer amb conductor professional, celebra el seu primer any a València. Mariano Silveyra, country manager de Cabify Espanya, destaca el marge de creixement de la ciutat. I lamenta les traves administratives per a alliberar noves llicències VTC, que són les que utilitzen les empreses que competixen amb el taxi.

P La companyia complix un any amb seu a València. Quin balanç en fa?

R Ha sigut molt positiu. Però hauria de ser molt millor. La demanda està col·lapsada, el servici està tenint molt bona recepció i la demanda dóna per a tindre cinc vegades més cotxes. La demanda tira, a la gent li encanta el servici, les empreses que el presten són del millor d´Espanya en varietat i la idea és començar a créixer de veritat. La demanda és cinc vegades major que l´oferta. I açò sense haver realitzat una campanya agressiva de màrqueting. València és una ciutat gran que es mou, la gent està acostumada a la tecnologia, és innovadora i receptiva de nous servicis i models de negoci. La demanda està ací latent.

P Quins plans de creixement té? Compraran més cotxes, implantaran nous servicis?

RNo comprem cotxes ni llicències, ni contractem conductors. La inversió sobretot es destina a tecnologia, a incrementar l´equip de treball, capital humà. Ara el model de negoci és deficitari, hem de donar-nos a conéixer. Hi ha un pla d´expansió agressiu.

P I estendre´s a Alacant?

RSí. La idea és créixer i en ciutats com Alacant o la costa ens encantaria estar a l´estiu. El principal fre és la quantitat de llicències disponibles: si n´hi hagueren, podríem prestar un millor servici a València, amb menys temps de demora. Açò es resol amb més vehicles disponibles.

P Sembla que un dels puntals de la seua activitat ara està en el servici a empreses. Tenen previst ampliar la gamma a administracions com ajuntaments?

RSí, ho tenim pensat. Ja hi ha administracions que treballen amb nosaltres a Madrid i Barcelona. A l´hora de treballar no fem distinció entre el sector privat i el públic. A València, quan detectem algun concurs, hi participem. L´objectiu sempre és moure persones. Ho intentarem. Ací hem tingut molt bona repercussió amb el segment corporate, però és més sensible a la poca oferta. A una empresa mitjana o gran cal garantir-li l´oferta necessària. L´escenari canviarà al setembre. Preveiem un creixement important a València. Tant en empreses com en particulars que ho demanden.

P Quin canvi espera per al setembre?

R Han de començar a eixir sentències per a concedir noves llicències VTC [que són les que utilitzen les empreses de lloguer de cotxe amb conductor]. A Espanya ja estan eixint i València no serà una excepció. Els jutjats estan començant a dictaminar.

P Existix molta confusió entre la ciutadania sobre com operen empreses com Cabify, l´alternativa del taxi. Les llicències VTC amb les quals vostés treballen són pròpies o d´empreses que li les presten?

R Les llicències VTC existixen des de fa 30 o 40 anys. Les empreses de transport són els titulars d´estes llicències. La diferència és que algunes d´estes empreses han vist una oportunitat de negoci en l´ampliació de la cartera d´usuaris. Nosaltres els acostem usuaris a través de la nostra tecnologia. No som titulars de llicències ni de vehicles ni tenim conductors. Som intermediaris.

P El sector de les VTC està en guerra amb el Ministeri de Foment i les comunitats. La Generalitat està denegant la concessió de noves llicències malgrat les sentències judicials que l´obliguen a fer-ho. Ací hi ha 216 llicències atorgades i 234 pendents d´execució de sentència. Estan en contacte amb la Generalitat?

RNo, no hi ha contacte encara. Està en l´agenda, quan hi haja temps ens agradaria. En totes les ciutats on hem operat no concebem una altra manera de pensar el mercat que no siga així. Fins ara l´operació a València és xicoteta, estem centrant-nos en Madrid i Barcelona, que també creixen. Ara que tenim expectatives volem créixer de manera ordenada. És un treball legal perfectament habilitat, no ha d´haver-hi intervenció de l´administració. La pressió del taxi arriba a tots els llocs, però una de les ciutats que millor s´ha comportat és València, sense incidents importants.

P Sembla que ara la pilota està en la teulada del Suprem. Solament en la C. Valenciana hi ha més de 2.150 peticions rebutjades i pendents d´una sentència. Què creu que farà el tribunal?

R No ens fiquem en eixos processos; són les empreses les que els inicien. Podem opinar i el mercat necessita eixes llicències i moltes més. La demanda de mobilitat és enorme i estem en una fase molt prematura del que serà la mobilitat del futur. Ací el cotxe particular és l´opció principal i no és sostenible. És car, el 30% de l´espai de les ciutats són cotxes aparcats i València és una ciutat que vol mirar al futur. No veuríem lògic que una ciutat tan innovadora posara traves a un servici que millora la vida dels ciutadans. Espere que el Suprem veja que la ciutat necessita un canvi i no se li poden posar portes al camp. Intentar bloquejar açò solament perjudica els ciutadans. Açò és una millora per a tots, fins i tot per al sector del taxi. Necessita més vehicles, una millora del servici.

P El ministeri estudia prohibir la revenda i controlar que les empreses que les tenen les usen efectivament i no especulen amb elles. Els posa obstacles al creixement?

R Totalment negatiu. No ens sorprén. És com tota la resta que ha succeït: una clara decisió de perjudicar la companyia, la marca. Cada sector d´este món sembla que hi està en contra. Esperàvem una decisió neutral. Vam tindre una reunió amb Foment. Els demanem millor coordinació i no està succeint.

P Tem que Uber s´expandisca fora de Madrid i vinga a ciutats com València?

R La veritat és que no. Competim amb algú a tots el països i ho fem bé. Els llevem quota de mercat perquè el servici és de qualitat i tractem de crear una comunitat amb els conductors. Competim amb totes les de perdre, per grandària i possibilitats de finançament, però no perdem.

P Com li ha anat en 2016 a Cabify?

R Ens ha anat bé. Multiplicant per cinc o per set vegades la grandària de facturació. València hi ha contribuït, però ens haguera agradat créixer més.

Compartir el artículo

stats