Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Al vent, trobarem a faltar vostres somriures

Al vent, trobarem a faltar vostres somriures

Era l'estiu de 2017 quan celebràvem el 40 aniversari de Caixa Popular i de Florida Grup Educatiu. Va ser un acte carregat de sentiments i emocions. Havien passat 40 anys des que van veure nàixer les que hui s'han convertit en cooperatives de referència. Però també va ser un punt de trobada un gran moment per reflexionar, per fer la vista enrere i analitzar aquesta vida dedicada a projectes basats en una gestió diferent, amb una altra mirada. Paco Pons Alcoy i Benet Delcán Zamudio van estar dues de les persones que participaren activament recuperant records i rendint un senzill homenatge a les dones i homes que van iniciar el moviment cooperatiu valencià.

El final dels seixanta i els setanta venien molt marcats per grans personalitats i importants fets socials, polítics, econòmics i religiosos. Recordàrem la importància que per a moltes persones conegudes van tenir Joan XXIII o Teresa de Calcuta, Rosa Parks i Luther King, Mahatma Gandhi i Indira, com també per als seus lectors Marta Harnecker o Antonio Gramsci i tantes altres persones que varen influir a les generacions d'aquell moment.

Si ens fixem en alguns dels fets més importants que es van produir en aquells moments ens ve al cap, Maig del 68, el Concili Vaticà II, resolucions de les Internacionals, el més jove dels presidents nord-americans, el funcionament de l'Estat del Benestar a molts països d'Europa i l'inici de la decadència d'una dictadura que havia afectat diferents generacions d'espanyols i espanyoles. Aquestes personalitats, aquests fets i molts d'altres anaven incidint a les nostres vides. També ens tocava la consciència del poble, amb la veu de moltes i molts cantautors, els seus concerts a l'Olímpia de París, la traducció de càntics espirituals i els continguts dels missatges que buscaven, igual que les esmentades persones i els fets anomenats, millorar la societat i fer-la més justa, més igualitària i solidària.

És en eixe entorn on van confluir Paco i Benet, dues persones que partint d'entorns i pensaments diferents i després de conèixer l'experiència cooperativa de Mondragón, van coincidir en una mateixa voluntat per generar un moviment empresarial diferent, convençuts que altra manera de fer empresa era possible.

Benet, andalús, mestre de formació, es va iniciar a l'Escola Agrícola de Vila Carmen, a Catarroja, formant a futurs empresaris agrícoles, intentant transmetre els valors cooperatius i la necessitat de treballar en equip per obtenir millor rendiment pel seu treball i planificant reptes per al futur agrícola valencià. Més tard es va involucrar amb altres projectes escolars intentant implantar metodologies innovadores.

Paco, persona del poble de Beniparrell, cocreador de la Cooperativa de Vivendes La Unió, amb la noble voluntat de construir cases per poder avançar amb els projectes de vida d'un grup d'amics. Al temps, ell treballava a l'empresa familiar. Posteriorment, va compaginar aquesta tasca amb la creació d'una cooperativa de treball associat, Coinser, que va servir per a gestionar la Cooperativa de Vivendes Populars i també La Unió.

Una visita a Mondragón i un viatge per Europa amb l'objectiu de conèixer experiències cooperatives, a més dels inicis esmentats, van fer possible començar d'altres projectes cooperatius d'èxit al nostre territori amb cooperatives entre moltes altres com l'Escola Comarcal, Florida Grup Educatiu, Consum i Caixa Popular.

Pons sempre insistia en el fet que una cooperativa, empresa que té a les persones en el punt central, necessitava fonamentalment ser rendible i que els seus equips de direcció s'havien de configurar amb persones eficaces i eficients per poder competir amb el difícil mercat. Aquest era un plantejament molt innovador fa 40 anys al nostre territori i tots dos -Paco i Benet- participaven d'aquest principi.

Coincidències de la vida, Paco va ser el primer president de Caixa Popular i Benet el darrer d'aquesta etapa. Tots dos han mort en actiu, defensant la necessitat del treball en equip a les cooperatives, la conveniència d'analitzar l'entorn per planificar estratègicament i de formar a les persones per fer front a les necessitats empresarials. Paco fou fundador de l'Escola Comarcal i Benet la va presidir, Paco va participar del naixement de l'Escola Agrícola i de Florida i Benet va ser directiu de les dues. Ho recordem per fer valdre el plantejament empresarial. Paco va tindre un paper fonamental en l'inici de Consum, que posteriorment va deixar per tornar a l'empresa familiar i a dirigir projectes empresarials valencians, mantenint els contactes cooperatius. Benet va afavorir la coordinació cooperativa valenciana i va impulsar Avacus i Akoe.

Dues vides truncades anticipadament amb grans coincidències que hui estan vigents a tot el moviment cooperatiu valencià i fonamentalment als col·lectius de Florida Grup Educatiu, Caixa Popular i Consum. Algunes de les reflexions que ens van deixar Paco en el 40 aniversari de Caixa i Florida apel·len a la necessitat d'aquell moment per canviar les coses: «Vam pensar que havíem de passar dels discursos a fer coses concretes en la societat. I per tindre coherència en tot el pensament que havíem tingut des que teníem 19 anys era recolzar un moviment cooperatiu. Des del primer moment hem tingut interés per la qualitat i l'excel·lència als nostres projectes».

També Benet ens deia: «Cal ser fidels als nostres orígens, impulsar una gestió professionalitzada, basada en els valors. Un model diferent del de les altres entitats. Més solidari i proper amb els nostres barris i amb el nostre entorn».

Amb la vostra empenta i el vostre record continuarà la tasca dels cooperativistes valencians «al vent» i sempre trobant a faltar els vostres somriures.

Compartir el artículo

stats