Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Batalla en la inspecció citrícola

En ple desembarcament de cítrics en el territori procedents de països del Con Sud, els enginyers agrònoms d'Espanya denuncien el control del Punt d'Inspecció Fronterer (PIF) del port de Vigo; triat per Sud-àfrica per a introduir 40.000 tones de taronges

Batalla en la inspecció citrícola

La seguretat i el control fitosanitari en les importacions d'aliments que arriben a les nostres fronteres són assumptes claus en què els professionals del negoci agrari de fruites i hortalisses de tota la Unió Europea (UE) estan últimament posant l'accent davant de les contínues intercepcions de partides de cítrics infectats amb malalties vegetals procedents, sobretot, de Sud-àfrica. Els seus exportadors, en la campanya 2019/2020, esperen desembarcar 40.000 tones de cítrics en territori espanyol. Per això, els punts d'inspecció fronterers (PIF) „organismes dependents del Govern central, que es troben en ports i aeroports„ juguen un paper clau a l'hora d'evitar el desembarcament i la propagació de plagues. I ara, l'Associació d'Enginyers Agrònoms de l'Estat (ANIADE) tramita una querella contra la coordinadora del PIF del port de Vigo, que és el port triat pels empresaris sud-africans per a vendre els seus agres a Espanya.

La preocupació del sector citrícola, com han denunciat les organitzacions agràries i els empresaris, respon no només a l'elevat nombre de deteccions de cítrics contaminats procedents de Sud-àfrica sinó, a més, a la gravetat de les plagues que s'han detectat en aquests carregaments. Així, entre els últims casos, n'hi ha cinc contaminats amb Thaumatotibia leucotreta o falsa arna, mentre que consta un altre enviament infestat de CBS o taca negra dels cítrics. En total, des de juliol, Sud-àfrica comptabilitza dotze deteccions de falsa arna i cinc de taca negra. En declaracions a El Mercantil Valenciano, fonts d'ANIADE expliquen la importància del treball dels PIF, dels seus coordinadors i del personal d'aquest organisme en mans del Govern central, per a vigilar l'entrada de fruites de països de fora de la UE; que en el cas dels cítrics procedeixen sobretot del mencionat país austral així com de l'Argentina, el Brasil i l'Uruguai.

Els enginyers agrònoms indiquen que, d'acord amb les dades oficials de la Comissió Europea publicades en Europhyt, aquests nous positius eleven a un total de 17 els enviaments sud-africans interceptats al llarg de la present campanya citrícola i quan a aquest país encara li resten diversos mesos per a tancar les seues importacions amb destinació a Europa. «No es pot deixar el Punt d'Inspecció Fronterer del port de Vigo en mà de qualsevol», adverteixen des d'ANIADE, mentre la naviliera MACS continua desembarcant les primeres partides de taronges procedents de Sud-àfrica als molls del recinte portuari gallec. Cal tindre en compte que aquest país va deixar d'enviar cítrics al vell continent a través d'Espanya en 2015, quan van imposar-se uns controls estrictes a les fronteres, i va optar aleshores per Rotterdam (Holanda) per la seua vigilància més laxa i cedida a empreses privades. Sud-àfrica va col·locar 85.000 tones de taronges a Espanya fa una dècada, que es van quedar en 25 l'any 2015, quan evitaren els ports espanyols optaren per els de Portugal i els del nord d'Europa.

Qüestionen la capacitació del PIF de Vigo

Els productors espanyols critiquen el silenci i la passivitat còmplice que està concedint Brussel·les amb països tercers que no són capaços de garantir una mínima seguretat sanitària dels cítrics que envien a la UE. Per això, sostenen que davant de casos tan flagrants com Sud-àfrica, l'Argentina o l'Uruguai, cal actuar d'una manera contundent i tancar-los les portes fins que avalen que els seus cítrics arriben exempts de plagues. ANIADE denuncia la coordinadora regional de Sanitat Vegetal de la Subdelegació del Govern a Pontevedra „que controla la inspecció fitosanitària del port de Vigo„ pels «presumptes delictes de falsedat en document oficial i d'ús de certificació falsa per a obtindre el seu lloc de treball».

Segons l'associació d'enginyers agrònoms d'Espanya, mancaria de la titulació universitària acadèmica necessària per a dur a terme les inspeccions de sanitat vegetal i, amb això, poder exercir de manera efectiva aquest treball. En la seua opinió, «resulta molt preocupant, ja que es tracta de la persona responsable en la coordinació i en les decisions en controls fitosanitaris en ports i aeroports, així com de desenvolupar el procediment en cas d'entrada d'organismes nocius en matèria vegetal en tota la regió fitosanitària». I afig: «Ens trobem davant d'una situació de risc i perillositat per a les nostres produccions i el nostre patrimoni natural per la mala gestió i el presumpte delicte per part de càrrecs públics. Les nostres produccions, cultius i patrimoni natural estan immersos en un gran risc que podria controlar-se». Des del port de Vigo, que aspira a arribar aquesta campanya a 9.000 contenidors amb taronges de Sud-àfrica, asseguren que els mateixos empresaris del país austral van demanar al PIF de Vigo el «màxim rigor» als seus cítrics per a aclarir qualsevol dubte sobre les seues condicions davant de les «pors infundades» procedents del sector citrícola espanyol, a les quals ara se sumen les dels enginyers agrònoms.

Que passarà amb el PIF del port de Vigo? Tornarà a ser tan rigorós com fa un lustre, quan els vaixells es desviaven a Portugal i Holanda?

Compartir el artículo

stats