Levante-EMV

Levante-EMV

Contenido exclusivo para suscriptores digitales

Test València per descobrir al virus

Lumensia Sensors desenvolupa una prova de detecció ràpida de coronavirus amb tecnologia 100% valenciana

Test València per descobrir al virus

Que inventen ells! La lapidària expressió de Miguel de Unamuno per demostrar fins a quin punt la ciència i la tecnologia havien estat a Espanya una realitat marginal en la seua organització i context social a principis de segle passat no té cabuda en projectes com el que acaba de posar en marxa l'empresa Lumensia Sensors, impulsada des de la Universitat Politècnica de València (UPV) amb la participació de firmes alimentàries en el seu accionariat. Esta 'spin-off' desenvolupa un test de detecció ràpida de coronavirus amb tecnologia 100% valenciana. Vol tindre disponible en sis mesos i identificarà amb una única prova tant a les persones infectades com a les que ja ho han estat. L'empresa ha rebut ajudes de l'Agència Valenciana de la Innovació (AVI) com a resposta a la seua crida per proposar solucions a l'actual crisi.

L'alma mater d'este equip d'investigadors és Javier Martí, catedràtic de Fotònica i director del Centre de Tecnologia Nanofotònica de l'UP. Lumensia va ser fundada per DAS Photonics amb l'objectiu d'implementar solucions fotòniques en sectors estratègics com seguretat alimentària, medi ambient, salut o defensa. De fet, la firma valenciana va fabricar amb tecnologia fotònica detectors de senyals més ràpids i potents que els tradicionals per al Departament de Defensa dels Estats Units subministrant equips de prova per al Pentàgon i va aconseguir contractes amb l'Aràbia Saudita i Emirats Àrabs.

«Però ara toca posar-se la bata per altres urgències», explica Javier Martí. Un equip de dotze professionals (enginyers, biomèdics i químics) li han donat la volta a Lumensia Sensor per aprofitar els seus coneixements en fotònica i adaptar la seua tecnologia per a la detecció ràpida i simultània de la presència tant del coronavirus en mostres de fluids humans com dels anticossos produïts pel cos com a resposta a virus SARS-CoV-2. «D'esta manera, podrem conéixer d'una manera barata i eficaç, en només quinze o vint minuts, si la persona a la qual pertany la mostra està o ha estat infectada per aquest virus, donant una informació valuosíssima per als professionals mèdics i epidemiòlegs», afirma el catedràtic de Fotònica de l'UPV. El nou aparell servirà per a analitzar mostres de sang de les persones i determinar diversos paràmetres «detectant d'una manera fidel com està el pacient», garanteix Martí.

Tant el cost de fabricació de l'equip de lectura com el cost unitari dels tests són molt menors que els seus equivalents actuals, asseguren des de Lumensia Sensors. A mitjà termini vol apostar per l'establiment d'una capacitat de producció estratègica a la Comunitat Valenciana, «pal·liant els problemes soferts en l'actual crisi per l'excessiva dependència de proveïdors estrangers», comenta Martí. El repte és ser capaç d'establir la fabricació a València per poder readaptar-la a les necessitats de salut pública en cas de crisi i estar en pocs dies en disposició de fabricar milers de tests diaris sense dependència exterior.

Lumensia, amb una facturació anual de 300.000 euros, està finalitzant el desenvolupament tecnològic dels seus primers productes per a seguretat alimentària i compta des de 2016 amb diverses empreses valencianes del sector d'alimentació entre els seus accionistes com Grupo Martínez, proveïdor de Mercadona.

Compartir el artículo

stats