La companyia tecnològica Nexus Integra, en la qual Global Omnium té una participació del 80 %, ha desenvolupat un sistema que permet controlar tota la producció d'una gran empresa des de casa. La firma, fundada en 2011 per Salvador Herrando i Pablo Alcoriza, ha creat una plataforma que utilitza tecnologia de la internet de les coses (IdC), 'big data' i 'machine learning' (aprenentatge automàtic de les màquines) per a supervisar a distància tots els processos industrials. Aquesta tecnologia, per exemple, permet a Global Omnium supervisar, des d'un mateix punt, el treball de quatre-cents punts de producció (com pous o canalitzacions) que utilitzen diferents sistemes informàtics. La companyia treballa per a empreses taulelleres, firmes del sector de l'alimentació, factories d'automoció i, ara, prepara amb l'ONU un projecte per a la gestió de la IdC en les missions de pau de l'organisme.

Les solucions dissenyades per Nexus Integra estan sent especialment útils per a controlar la informació de les empreses des de casa, des que va declarar-se l'estat d'alarma per la pandèmia del coronavirus. La companyia, que té trenta treballadors, va facturar l'any passat 1,2 milions d'euros i té previst tancar aquest any amb 1,5 milions d'euros. A més, el sistema és la base per a poder integrar en les grans plantes les solucions que aporta el model d'indústria 4.0 (que permet controlar mitjançant sensors totes les màquines).

Els fundadors de Nexus Integra són dos enginyers de telecomunicacions que van fer amistat a l'institut i que van estudiar junts la carrera a la Universitat Politècnica de València. La solució que han dissenyat és una plataforma d'operació integrada que permet supervisar fàcilment tots els processos de producció de les grans empreses. El primer gran treball que van fer va ser un sistema que permet controlar les instal·lacions industrials de Global Omnium (antiga Aigües de València). «Nexus permet supervisar 400 instal·lacions industrials diferents des de casa. Facilita veure com funcionen i detectar possibles problemes com una fuita d'aigua o un increment del consum d'energia que no està justificat. Això és molt útil perquè, d'aquesta manera, es pot tindre un control global. El problema de les grans companyies és que fan molts treballs de manera individual, aïllada i, a vegades, amb diferents sistemes informàtics. Aquesta era una bona manera de funcionar fa vint o trenta anys, però ara ja no té sentit. Ara és absurd no disposar d'una capacitat de gestió total», assegura Salvador Herrando.

Un gran avantatge és que la persona que està controlant la informació amb Nexus Integra rep les dades en temps real i pot reaccionar amb rapidesa. «Amb la crisi provocada per la Covid-19, està sent una gran ajuda. Les empreses que han adoptat el nostre sistema han pogut seguir funcionant amb normalitat malgrat les limitacions del teletreball, ja que s'evita que els supervisors estiguen físicament a la planta. Els caps veuen el mateix que a la fàbrica sense necessitat d'anar-hi», subratlla el cofundador de la companyia tecnològica.

L'empresa ha col·laborat amb l'Institut de Tecnologia de la Ceràmica de Castelló perquè les empreses taulelleres puguen aprofitar els avantatges de la seua solució tecnològica. «A les empreses taulelleres els és molt útil per a recopilar totes les dades de producció i detectar qualsevol classe d'incidència», afig.

El sector agroalimentari també està aprofitant el potencial de la plataforma de Nexus Integra. «S'està implantant en diverses cooperatives d'ametles i en un interproveïdor de Mercadona que l'utilitza per a optimitzar el procés de selecció de la verdura», assenyala Salvador Herrando. La companyia està ara centrada en un projecte per a gestionar, per mitjà de la internet de les coses, la gestió de dades (com l'aigua i la llum) de les missions de pau de l'ONU. Nacions Unides gestiona aquests operatius des de la base de Quart de Poblet i la de Bríndisi (Itàlia). A més, treballa en el desenvolupament de projectes per a la gestió de ciutats intel·ligents ('smart cities') en col·laboració amb la companyia Telefónica.

GoHub: alta tecnologia

Nexus Integra té la seu a GoHub, l'espai d'innovació oberta de Global Omnium creat en 2019 per a 'start-ups' amb solucions disruptives aplicables a l'aigua, la indústria 4.0 i les 'smart cities'. GoHub és el primer centre de 'deep-tech' (tecnologia profunda) d'Espanya i el seu propòsit és «ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones», segons els seus responsables. Per a aconseguir-ho, inverteix en 'start-ups' d'intel·ligència artificial, internet de les coses (IdC), 'big data', robòtica, ciberseguretat, 5G i realitat augmentada, que aporten solucions per a l'automatització de processos, l'optimització de costos, la innovació de producte i l'obertura de nous mercats. En la seua cartera, figuren una vintena de companyies. En 2019, va invertir un total de 10 milions en el seu programa GoHub Ventures. Les seues companyies han resistit a la crisi de la Covid-19 precisament perquè estan enfocades a les tecnologies disruptives que ara han accelerat la seua implantació en aquest context. GoHub està centrant esforços en el fet que les seues 'start-ups' puguen ajudar altres empreses i negocis a reprendre millor la seua activitat.