Quan pensem en el Carraixet, ens ve a la imatge un paisatge rodejat d’horta. No obstant això, al voltant també hi ha un ric patrimoni arquitectònic de vegades poc conegut. Els pobles que conflueixen en aquest entorn presenten un exemple viu de la cultura valenciana amb edificis històrics que mostren l’evolució de la comarca de l’Horta Nord.

Passejant pel Carraixet podem conéixer set meravelles arquitectòniques, encara que al nostre itinerari ens podem trobar moltes més construccions dignes d’admirar i conservar. Comencem el nostre recorregut per Alfara del Patriarca, on es troba el Palau de Cruïlles, conegut popularment com el Castell de la Senyoria, un edifici medieval on Sant Vicent Ferrer pernoctava quan eixia a predicar per l’horta valenciana. Continuem el camí a Vinalesa, que destaca pel seu formidable patrimoni industrial, com la Fàbrica de la Seda, un dels escassos exemples del procés industrial valencià dels segles XVIII i XIX. L’edifici fou Fàbrica Nacional de Seda i conserva la distribució arquitectònica original. 

Prosseguim pel passeig fins arribar a Bonrepòs i Mirambell, on la tercera meravella arquitectònica és el conjunt de cases i carrers sinuosos que componen el barri, una joia d’origen morisc.

El Palau de Nolla de Meliana

Al arribar a Almàssera trobem la Casa Llopis, exemple de modernisme valencià amb una façana de taulells en mosaic procedents de la fàbrica Nolla de Meliana, la propera parada de l’itinerari. Conegut també com a Palauet de Nolla o «Villa Yvonne», ha sigut restaurat recentment i es pot visitar prèvia reserva de plaça. És un exemple destacable de la tradició industrial valenciana reconeguda internacionalment. 

Reprenem el recorregut i arribem a la localitat de Foios, on destaquen una sèrie d’edificis modernistes de tipologia burgesa emplaçats al carrer La Unió, però també a altres punts de la població. 

Per últim, posem fi a este viatge amb el Castell d’Albalat dels Sorells, un edifici fortificat construït entre els segles XV i XVI. 

Així, Turisme Carraixet vol fer, mitjançant este impressionant recorregut, visible el seu patrimoni, constituint-se com una alternativa més al turisme gastronòmic, familiar i de proximitat que ja ofereixen estos municipis valencians de l’Horta Nord.