Entre les moltes respostes possibles, hem de dir que la Bruja Avería ha aterrat al Museu Internacional de Titelles d’Albaida junt amb la seua colla d’Electroduendes, protagonistes del mític programa de RTVE «La Bola de Cristal», que als anys 80 va ser un disruptor de modernitat i llibertat a la cadena pública. Un esperit de canvi i rebel·lia que el museu albaidí ha mantingut des dels seus orígens, on li ha fet cara al pas del temps preservant xicotets retalls d’història dels titelles d’arreu del món, fent-los valdre i apropant-te’ls perquè estiguen al teu abast.

Parlant de patrimoni, que és el que ens ocupa en estes pàgines, podem garantir que el MITA i Albaida en són un clar exemple de respecte per portar cap al futur tot allò que ens ha regalat el passat. Com a mostra el mateix contenidor del museu, que no és ni més ni menys que el Palau Marquesal dels Milà i Aragó dempeus des de les darreries del s. XV.

Des de fa un any el MITA està treballant amb el llegat d’Alejandro Milán, el titellaire que va donar vida als titelles de la Bola de Cristal, però també de altres mítics programes de la televisió que formaran part del patrimoni recuperat de l’oblit d’aquest artista internacional en l’apartat dedicat a la televisió del museu.

Albaida prepara una de ben grossa el pròxim 22 de maig per a presentar aquests titelles, després d’haver-hi estat restaurats per l’especialista en attrezzo i escultor Juan Villa, on adaptant-se a les circumstàncies sanitàries de la pandèmia es farà la presentació oficial dels titelles i de la seua nova casa, adaptada com si fos un set de rodatge del programa.

Això sí, el MITA i Albaida molen per molt més, però caldrà que t’arrimes i ho descobrisques per tu mateix, que el patrimoni cal viure’l i reviure’l per a estimar-lo com cal i preservar-lo dels molts oblits que el persegueixen. Cal recordar que el museu custodia autèntiques joies de l’art del titella, moltes de les quals formen part del Patrimoni Immaterial declarat per l’Unesco.