L’Ajuntament de Rafelbunyol ha començat el procés de recuperació del paratge dels Germanells i de les restes de la Línia Immediata amb la redacció del Pla Director i l’execució de la primera fase. 

La primera línia de defensa de la ciutat de València, denominada El Puig-Carassols, va ser construïda en 1938. Les restes que hi ha al terme municipal de Rafelbunyol pertanyen a la 1ª zona de la Línia que anava des del Puig a Rafelbunyol, recorren la frontera natural entre estos dos termes municipals, el barranc de la Rambleta i culminen a les muntanyetes dels Germanells. En estos espais naturals es van projectar centres de resistència que integraven a alguns edificis del municipi. Les investigacions realitzades per Esteban Clemente i José Aleixandre apunten a l’existència d’observatoris, llocs de comandament, assentaments per a les armes o refugis per a les tropes.

En l’actualitat, i segons consta al Catàleg patrimonial, pendent d’aprovació per la Conselleria de Mediambient, queden restes de 10 elements defensius, fortins i nius d’ametralladores, a més de uns dos-cents metres de trinxeres amb un parell de coves que es troben a una de les muntanyetes dels Germanells i que són l’únic paratge catalogat com a forestal que hi ha al municipi.  

 El Pla Director comprén un estudi sobre els elements patrimonials que la constitueixen, el seu valor arquitectònic, arqueològic i paisatgístic així com la determinació de les accions que se prendran, l’ordre de prioritats i les directrius per a aconseguir conservar el patrimoni i recuperar l’entorn forestal, així com transmetre el seu valor a la ciutadania.

«La història i la natura ens brinden l’oportunitat de descobrir per a la ciutadania un entorn que ha format part de la nostra cultura i uns fets desconeguts per a la majoria. El paratge dels Germanells era un lloc de visita obligada en les excursions pasqüeres i ara ha desaparegut de la memòria del nostre veïnat. La confluència en el mateix entorn del patrimoni bèl·lic, el jaciment del Bronze i el terreny forestal propicia que en el futur dissenyem projectes turístics i culturals per al municipi», afirma Alicia Piquer, regidora de Memòria Democràtica.

Gràcies a la concessió de la subvenció de la Delegació de Memòria Històrica de la Diputació de València de més de 39.000 euros, Rafelbunyol ha començat la primera fase d’obra per tal de rehabilitar i posar en valor certes estructures de la guerra civil ja catalogades al Catàleg Patrimonial de la localitat.

A la primera fase està previst realitzar el buidatge de la primera estructura amb cova refugi i les trinxeres d’accés, amb l’objectiu d’establir una visió del possible centre de comandament del conjunt defensiu, per poder documentar fefaentment aquest primer nucli i establir les línies d’actuació en futures intervencions.

Este projecte és una iniciativa en la qual ja fa anys que l’Ajuntament està treballant i que va fer els seus primers passos en 2018 amb una exposició a la Casa de la Cultura sobre les fortificacions que es troben a Rafelbunyol. Posteriorment es publicà el llibre «Línia de Defensa Immediata en Rafelbunyol», una investigació sobre el patrimoni bèl·lic de la Guerra Civil existent al terme municipal, fruit de la investigació realitzada per José Aleixandre, Esteban Clemente i Julio Badenes. A més, també s’ha redactat el Catàleg Patrimonial que inclou la catalogació de les restes bèl·liques com a Béns de Rellevànciag Local.