El Castell d’Alaquàs és el patrimoni arquitectònic més valuós de la població i un símbol en la comarca de l’Horta Sud. El monument requereix actuacions periòdiques per tal de garantir la seua conservació. Recentment, l’Ajuntament d’Alaquàs ha portat a terme dues actuacions.

D’una banda, el consistori va realitzar treballs de conservació i reparació en els enteixinats i en les cobertes  del  Castell,  amb  un pressupost de 33.974 euros, subvencionat en un 65 % per la Conselleria de Cultura. Els treballs van consistir en l’aplicació de diverses tècniques per a la detecció de la bioactivitat en la fusta. En la primera fase, es va realitzar un estudi acústic en tots els elements per tal d’identificar la patologia i singularitat. Posteriorment, donada la gran quantitat d’elements de fusta, així com el seu gran valor, s’apliquen les tècniques més innovadores per al seu tractament.

Pel que fa a les cobertes, els treballs constaven de dos fases. Una primera de detecció de problemes i peces que calia reparar i una segona en la que es va retirar el material defectuós per a la seua posterior recuperació.

D’altra banda, també s’han dut a terme treballs de restauració en el paviment del Castell d’Alaquàs, concretament en la Sala la Nova. L’actuació va comptar amb un pressupost de 8.209 euros i estava subvencionada al 50 % per Turisme Comunitat Valenciana.

L’objectiu era actuar en les zones més transitables que formen part del recorregut habitual del discurs museogràfic, seguint diferents criteris d’intervenció per tal de respectar el legat arqueològic garantint la compatibilitat amb el material original i la conservació in situ de les restes. La intervenció formava part del projecte «Castell d’Alaquàs: Adequació i millora per a la seua visita turística».

Reparació del paviment. A. Alaquàs

Celebració del 28F

D’altra banda, este cap de setmana se celebren 18 anys del dia que l’ajuntament va obrir el Castell a la ciutadania després de l’expropiació. Per tal de celebrar la data del 28 de febrer, el consistori desenvoluparà diverses activitats telemàtiques de divulgació. En concret, el consistori estrenarà i emetrà a través de les xarxes socials la sèrie de vídeos que es varen enregistrar durant el centenari de la protecció  del  monument,  en 2018, amb entrevistes a vuit persones vinculades al procés de recuperació com són el director de Quaderns d’Investigació d’Alaquàs, Enric Juan Redal; la cate- dràtica Liliana Palaia; l’arquitecte responsable de la restauració, Vicent García; els arqueòlegs Paloma Berrocal i Víctor Algarra; l’arquitecte Santiago Tormo; la periodista de Levante-EMV , Laura Sena, i l’investigador i professor universitari, Rafa Roca.