L'estat d'alarma provocat per la crisi sanitària que es va iniciar el passat mes de març i va fer trontollar la normalitat establerta fins aleshores ha provocat a Xàtiva un ingent esforç per part dels seus veïns i veïnes, i sobretot dels professionals que han treballat sense descans per pal·liar els efectes de la pandèmia i evitar la propagació de casos positius tant a la ciutat com a la resta de la comarca i del departament sanitari Xàtiva-Ontinyent.

En primer lloc cal destacar el magnífic treball realitzat pel personal sanitari a l'Hospital Lluís Alcanyís de Xàtiva, que tan sols ha rebut 46 casos positius procedents de la capital de la Costera (amb un total de 254 positius per PCR en total), el que demostra la conscienciació de la ciutadania.

Des de l'Ajuntament de Xàtiva, a més, s'ha estat proveint als serveis essencials de material sanitari i de protecció per fer front al dia a dia. En total s'han repartit a la ciutat més de 51.000 unitats entre els diferents productes aportats a nivell municipal i per part de les institucions autonòmiques, com ara mascaretes (amb més de 30.000), guants, impermeables, gels hidroalcohòlics, jupetins, pantalles de protecció o ulleres. Estos materials s'han repartit, a més de en els centres sanitaris, en els centres socials de la ciutat, els comerços, les pedanies, els mercats i els treballadors que han realitzat atenció al públic.

Altre dels grans esforços durant estes setmanes tan complicades, ha estat l'efectuat pels treballadors i treballadores de la neteja viària. Des del primer moment s'ha estat treballant en la desinfecció dels carrers mitjançant el mètode de l'aigualeig o cuba a les zones més sensibles de la ciutat com ara les residències per a majors i els entorns sanitaris, l'Hospital Lluís Alcanyís, les estacions de tren i autobús i les zones properes a supermercats, farmàcies, edificis dels cossos i forces de seguretat, ajuntament i al mobiliari urbà. A més a més, també s'ha estat realitzant una desinfecció periòdica a tots els carrers de Xàtiva, dividits en catorze sectors.

Per últim, cal destacar que durant estos mesos també s'han habilitat espais municipals per a la donació de sang durant aquests mesos de confinament, havent-se convertit en punts de transfusió tant la Casa de Cultura com el Gran Teatre de Xàtiva.