El Govern ha aprovat un nou estat d'alarma en Espanya en el Consell de Ministres extraordinari d'esta diumenge. La intenció de l'executiu és allargar-ho fins a abril, per a dotar de "un marc estable" a esta ferramenta jurídica que permet aplicar les mesures extraordinàries en diferents territoris sense complicacions amb els tribunals i que el Govern vol perllongar fins al pròxim 9 demaig , segons ha anunciat en la seua compareixença Pedro Sánchez. Tanmateix, en 15 dies serà necessari que la mesura s'aprove en el Congrés dels Diputats.

Les noves mesures clau

El nou estat d'alarma a Espanya té diferències amb el qual es va aprovar el passat mes de març. El president del Govern ha destacat que davant la situació "extrema" que travessa el país, la mesura s'ha adaptat a la segona onada per la pandèmia de coronavirus. Una situació epidemiològica que "els experts apunten, té altres característiques", segons ha assenyalat Sánchez, posant l'accent en la menor ocupació de llits en hospitals i la baixada en l'edat de les persones contagiades. Amb base en estos criteris, el cap de l'executiu ha explicat els punts clau l’estat d’alarma, les noves mesures que detallem a contiuación:

  • Toc de queda. El confinament total de març desapareix en este nou estat d'alarma, però sí serà necessari un confinament nocturn que s'aplicarà de forma general de 23 hores de la nit a 6 de la matinada. Tanmateix, seran les autonomies els qui ajusten l'horari ja que poden avançar o endarrerir una hora l'inici. És a dir, el confinament nocturn o toc de queda podrà començar les 22, 23 o 00 hores, depenent de les autonomies. El toc de queda a Madrid o la Comunitat Valenciana, autonomies amb el confinament nocturn ja en actiu, per exemple, el previsible és que es mantinga l'horari d'inici estipulat en la mitjanit.
  • Reunions socials. S'establix un màxim de sis persones com a límit en els encontres entre persones, salve entre convivints. Tanmateix, esta mesura és adaptable per les autonomies, que podrien reduir més el nombre límit si la situació epidemiològica empitjora.
  • Mobilitat entre comunitats autònomes: la mobilitat entre autonomies queda prohibida. Si els governs regionals ho consideren necessari, activaran el confinament perimetral o total del territori, així com d'algun municipi concret. Segons arreplega el BOE: "Es restringix l'entrada i eixida de persones del territori de cada comunitat autònoma i de cada ciutat amb Estatut d'autonomia salve per a aquells desplaçaments, adequadament justificats".