La pandèmia del coronavirus està augmentant de manera "preocupant" a Espanya i a Europa, com així ho han advertit en diverses ocasions el president del Govern, Pedro Sánchez, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, motiu pel qual es va aprovar diumenge un nou estat d'alarma que implanta el confinament nocturn en tot el territori.

I és que, segons l'últim informe publicat el Ministeri de Sanitat, l'àmbit en el qual s'estan produint més brots i casos és el social, que suposa el 29,8 % dels brots i el 26,9 % dels casos, amb un increment en els casos generats en bars i restaurants, encara que també en centres educatius i sanitaris, especialment en hospitals.

A l'efecte de notificació al Centre de Coordinació d'Alertas i Emergències Sanitàries (CCAES), dirigit per Fernando Simón, es definix com a brot qualsevol agrupació de 3 o més casos amb infecció activa en els quals s'ha establit un vincle epidemiològic, del qual s'exclouen aquells que afecten únicament les persones que viuen juntes.

Des que va finalitzar la desescalada, s'han comunicat 10.060 brots amb 94.563 casos, els quals han afectat totes les comunitats i ciutats autònomes, si bé des del passat 15 d'octubre ja s'han notificat 1.412 brots nous, amb 9.946 casos associats.

A pesar que el 80,6 % dels brots són de petita magnitud, amb menys de 10 casos, Sanitat ha avisat que els brots amb més casos ocorren entre treballadors en situacions de vulnerabilitat i en centres sociosanitaris. Cal destacar que dels 1.412 brots notificats en l'última setmana, 338 estan relacionats amb reunions familiars i d'amics, amb 2.060 casos.

A més, el departament que dirigix Illa ha cridat l'atenció sobre l'augment dels brots que es produïxen en establiments de restauració (bars o restaurants), que en sumen ja 21, amb 163 casos. Els brots familiars que afecten membres de la mateixa família que viuen en diferents domicilis (interaccions típiques familiars) constituïxen el 20,7 % dels brots i el 16,9 % dels casos notificats des del 15 d'octubre. 

Augment de brots

Els brots en centres sociosanitaris continuen en augment i suposen el 9,3 % dels brots i el 16,6 % dels casos. En concret, des de l'última actualització, s'han notificat en residències de majors 99 brots amb 1.281 casos. També s'ha observat un augment en centres de discapacitats (14 brots amb 237 casos).

Els brots en centres educatius suposen el 13,4 % dels brots i el 12,9 % dels casos, amb la qual cosa s'observa un augment respecte a les setmanes prèvies. Els brots que ocorren en l'àmbit laboral suposen l'11,5 % dels brots notificats esta última setmana i el 9,6 % dels casos.

Destaquen els brots laborals associats al sector empresarial i de la construcció i ocorreguts en les forces i els cossos de seguretat de l'Estat. Altres brots importants són aquells brots amb un component mixt, en els quals la transmissió es desplaça per exemple de l'àmbit familiar a altres àmbits com el laboral, el social o l'escolar, i en diferents sentits (8,6 % dels brots i 9,1 % dels casos notificats en l'última setmana).

Finalment, Sanitat ha informat que els brots en centres sanitaris també augmenten en les últimes setmanes (3,2 % dels brots i 3,3 % casos), sobretot en hospitals (37 brots amb 290 casos des de l'última actualització).