La consellera de Justícia i Administració Pública, Gabriela Bravo, acaba de plantejar en una reunió amb sindicats la reducció de la presencialitat del funcionariat en la Generalitat entorn un 30 %. El canvi de criteri del departament de Bravo es produeix coincidint amb la nova declaració de l'estat d'alarma i les mesures restrictives acordades per la Conselleria de Sanitat que, si bé no afectaven l'àmbit laboral de la Generalitat, sí que recomanaven evitar al màxim la concentració de persones. 

En els últims dies, a més, s'han incrementat els casos de coronavirus entre el funcionariat en diverses conselleries i serveis i almenys dos sindicats (CSIF i UGT) havien demanat formalment a Bravo que permetera el teletreball voluntari per a reduir el risc de contagi. 

Bravo ha dit que convocarà la comissió del pla de contingència per a proposar aquesta reducció que, en la pràctica, suposa un retorn parcial al teletreball després d'admetre que, encara que no s'ha decretat el nivell 3, sí que “s'està a prop” que això passe i les perspectives són que la corba de casos de coronavirus continue creixent. La consellera ha plantejat torns rotaris i, en tot cas, ha dit que els serveis d'atenció ciutadana continuaran oberts.

Teletreball entre els funcionaris de la Generalitat

El passat 21 de juny, coincidint amb la nova normalitat, el Consell va acordar una resolució que obligava al cent per cent de presencialitat de la plantilla, un acord que va ser molt criticat en àmbits sindicals, però sobretot per part de les conselleries sota l'òrbita de Compromís, que consideraven que el teletreball havia de continuar mentre continue l'alerta sanitària. Aquesta qüestió ha donat lloc a un llarg estira-i-arronsa entre Justícia i aquests departaments. El departament de Bravo ha optat finalment per obrir la mà i permetre que aproximadament un terç d'empleats i empleades teletreballen davant del repunt de casos i la virulència de la segona onada.