Diverses associacions vinculades al patrimoni industrial i l'investigador del Port de Sagunt Buenaventura Navarro han signat un manifest en el qual criden la ciutadania a «unir les nostres veus» en defensa d'aquest llegat i «de la memòria obrera» de la ciutat.

Aquesta iniciativa, segons expliquen, pretén aconseguir un «patrimoni actiu ja» i ha sigut impulsada davant del «profund malestar» que els provoca «la situació de desistiment i desamor en què es troba» actualment, i, «particularment, per la desatenció que pateix per part dels poders públics, els quals haurien de ser els banderers de la seua defensa», afirma el text, signat per l'Associació Memòria Industrial i Moviment Obrer (AMIMO), l'Associació de Patrimoni Industrial Port Sagunt (APIPS) i la que vetla per aquest llegat a nivell de València (APIVA), a més de l'investigador Buenaventura Navarro.

En l'escrit, animen partits polítics, sindicats, empreses, associacions, entitats culturals i socials a secundar aquesta defensa, i subratllen que «un dels principals instruments que ha de gestionar tot aquest patrimoni industrial, la Fundació de la Comunitat Valenciana de Patrimoni Industrial i Memòria Obrera de Port Sagunt, es troba absolutament inoperant».

En aquest sentit, consideren que la gestió pública de la Fundació fins ara no ha sigut encertada» i «s'ha deixat que caiga en un escanyament financer que li impedeix qualsevol acció més enllà de la mera supervivència a la vora de la inanició».

Creuen que a l'Ajuntament li correspon «liderar aquest renaixement, amb la imprescindible i inexcusable participació d'altres institucions públiques i privades», i, per això, li reclamen a ell i a la Generalitat diverses mesures.

D'entrada, advoquen per reformular la gestió del patrimoni industrial per mitjà de la Fundació perquè creuen que «tal com està ara, mancada de recursos, no és l'eina de gestió adequada» i demanen que el consistori hi aporte «urgentment una solució legal que reconduïsca la formulació i li permeta, per fi, escometre i desenvolupar les seues finalitats, ja siga mitjançant una gestió directa, la creació d'un consorci amb la Generalitat i la Diputació, o altres possibilitats».

La implicació real i efectiva de la Generalitat és una altra de les seues demandes. «Encara que ostenta la propietat de la nau de tallers generals i pertany al patronat de la Fundació, li falta implicació i sensibilitat amb el desenvolupament d'un projecte clar i global de recuperació i gestió del patrimoni industrial».

Àrea infradimensionada

Al costat d'això, demanen «una dotació adequada de recursos per al Departament de Patrimoni», perquè asseguren que «una ciutat amb tan vast patrimoni que gestionar, i que pretén aspirar a formar part del Patrimoni de la Humanitat, no pot dependre d'un departament municipal infradimensionat i quasi sense recursos».

La confecció del Catàleg de béns i d'espais protegits és una altra de les seues peticions, si bé recorden que la redacció d'aquest instrument és «obligatòria, segons la normativa autonòmica, des de fa més de vint anys».

A això afigen la posada en marxa del Museu de la Memòria Industrial i Obrera, com a «peça imprescindible per a la comprensió del passat industrial de la població», i «la urgent ubicació i catalogació de l'Arxiu Miner i Industrial» perquè les persones que hi tinguen interés puguen accedir als documents.

«Vincular la ciutat i el seu patrimoni industrial amb projectes que hi tinguen relació» és una altra mesura, al seu judici, necessària per a «no viure d'esquena a la Via Minera d'Ulls Negres, que és el nostre origen, i ara és la via verda més extensa de tota la península», però el traçat de la qual encara no arriba al Port de Sagunt. A més d'això, recorden que la gerència, «amb àmplies possibilitats, segueix abandonada», el forn alt «està tancat i no pot rebre visitants» i la nau de tallers generals «continua sent un contenidor sense ús». Malgrat això, al seu judici, «aquests i molts altres recursos poden convertir-se en un germen i una font de coneixement i desenvolupament».

A això li sumen la planificació i dinamització de la gerència, l'exigència a l'Autoritat Portuària de València de «la rehabilitació immediata del pantalà, una fita singular en la costa, la mera existència del qual es troba en greu perill si no s'hi actua urgentment», diuen, a més d'instar l'Administració a exigir el compliment dels compromisos signats per l'Autoritat Portuària.

A aquesta llista li sumen un altre factor que, al seu judici, és important: el consens polític. «No volem una utilització política del patrimoni industrial. Volem sumar-hi voluntats i consensuar-ne la gestió», recalquen.

Projectes pendents de tota classe i moltes preguntes en l'aire

Els signants del manifest en defensa del patrimoni del Port de Sagunt han insistit en els nombrosos dubtes que encara planegen sobre moltes qüestions projectades. «Per a quan una seu digna per a l'Arxiu Miner i Industrial que permeta catalogar-lo i posar-lo a la disposició de la investigació? Per a quan la declaració de Bé d'Interés Cultural de l'alt forn? Per a quan la reobertura d'aquest i la posada en marxa de l'ascensor? Per a quan el Museu Industrial i de Memòria Obrera?», es pregunten els responsables de l'escrit: l'Associació Memòria Industrial i Moviment Obrer (AMIMO), l'Associació de Patrimoni Industrial Port Sagunt (APIPS) , la que vetla per aquest llegat a nivell de València (APIVA) i l'investigador Buenaventura Navarro.

Al costat d'això, recorden que la Fundació que gestiona aquest patrimoni es va constituir el maig de 1994 i ostenta la titularitat de tres béns històrics: el forn alt, la nau magatzem d'efectes (prevista per a museu) i l'Arxiu Miner i Industrial. «En la creació d'aquesta van intervindre dues conselleries, l'Ajuntament de Sagunt, Bancaixa, l'Autoritat Portuària, Temarsa, Ingruinsa, AHM i el Centre d´Estudis del Camp de Morvedre, i va quedar inscrita com una fundació cultural privada sota el control de la Generalitat. Desgraciadament, amb el pas dels anys, quasi tots els socis van anar retirant-se del patronat, única font dels seus ingressos, fins a quedar en l'actualitat reduïts a la Generalitat i l'Ajuntament de Sagunt, més la vocalia del Centre d´Estudis», recorden.

Un llegat extens que necessita protecció

El manifest de les tres associacions de patrimoni i l'investigador Buenaventura Navarro recalca que existeix «un llegat extens que necessita una clara i decidida protecció legal» , i cita «un ampli rastre d'altres béns històrics, públics i privats, estesos per tot el nucli urbà del Port de Sagunt, sense la visió de conjunt del qual no es pot comprendre la importància del passat industrial de la població». Entre aquests béns, s'inclouen la gerència, el pantalà, la nau de tallers generals, l'antic sanatori, el casino, l'economat i l'hospital vell o els grups d'habitatges».