L'ordenança aprovada per l'Ajuntament d'Alzira per a intentar frenar l'expansió del mosquit tigre, que preveu sancions de fins a 3.000 euros en cas d'incompliments molt greus, entrarà en vigor aquest mes de novembre. La fase d'exposició pública d'aquest articulat es va tancar dilluns sense que s'hagen presentat al·legacions que puguen modificar-ne el contingut, per la qual cosa serà efectiu en qüestió de setmanes, una vegada s'esgote el termini de 15 dies després de la imminent publicació en el diari oficial que atorgarà caràcter definitiu al que fins ara era una aprovació inicial. 

Si bé l'ordenança regula les precaucions que qualsevol veí ha de tindre en el seu habitatge o xalet per a evitar focus de mosquit tigre, la regidora de Sanitat, Gemma Alós, ha incidit en el fet que «ningú entrarà a una casa a comprovar si està tot en condicions o si hi ha un plat amb aigua; no és aquest l'objectiu de l'ordenança, sinó que està pensada per a casos extrems, un solar abandonat, cases mig derruïdes, perquè això sí que afecta la resta dels veïns», va indicar Alós. La regidora va recordar que el mosquit tigre vola «molt pocs metres», per la qual cosa aquells usuaris que no tinguen la precaució d'evitar focus de cria en patis, terrasses o altres zones dels seus habitatges seran els principals afectats. «Un plat amb aigua en una casa pot ser un focus, però no és el mateix que un solar», va incidir Alós, al mateix temps que subratllava que l'ordenança no té una finalitat recaptatòria.

Poques queixes aquest estiu

L'ordenança entra en vigor en una tardor marcada fins ara per les elevades temperatures i després d'un estiu en el qual, segons va apuntar Gemma Alós, s'han rebut «molt poques queixes» pels efectes d'aquesta molesta plaga. «Estem satisfets perquè les actuacions extraordinàries que es van dur a terme l'any passat, quan la situació es va descontrolar, s'han incorporat enguany al calendari de l'empresa que s'ocupa del servei», va detallar. D'altra banda, va destacar que la fumigació aèria contra la mosca negra que es va fer a finals de maig va resultar molt efectiva. La molesta picada d'aquest insecte i les ferides que provoca són un altre motiu de queixa per part dels afectats quan la plaga està activa.

Alzira es va convertir al juliol en el primer municipi de la Ribera a aprovar una ordenança per al control del mosquit tigre, seguint els passos de l'Ajuntament de València, que, amb anterioritat, havia decidit regular les obligacions dels ciutadans per a poder combatre aquesta plaga. El procediment administratiu que tota ordenança ha de seguir -publicació en el diari oficial, exposició pública, aprovació definitiva...-, abans de l'entrada en vigor, es completarà finalment al novembre.

Com ja va informar Levante-EMV, l'ordenança pretén involucrar els veïns en la lluita contra un insecte que, a més de provocar molestes picades, és capaç de transmetre malalties, per la qual cosa estableix una sèrie de pautes que tothom hauria de seguir en les seues propietats, siguen urbanes o rurals, per a evitar els focus de cria del mosquit tigre que afavoreixen la propagació d'aquest.

L'apartat sancionador de l'ordenança regula multes que, en el cas de les infraccions tipificades com a lleus, poden oscil·lar entre els 25 i els 750 euros; les greus poden arribar als 1.500 euros, mentre que les molt greus podran donar lloc a sancions de fins a 3.000 euros.

La necessària corresponsabilitat dels ciutadans enfront de la plaga

El text destaca la facilitat que té el mosquit tigre per a adaptar-se a l'entorn urbà i com sol depositar els seus ous a l'interior de xicotets recipients amb aigua estancada, siguen testos, poals o pneumàtics en els quals s'acumula l'aigua després d'un episodi de pluja. L'ordenança destaca que els treballs de control i tractament de les masses d'aigua pública no són suficients sense la col·laboració dels veïns, ja que els focus de cria en espais privats són responsabilitat dels propietaris. L'articulat emplaça els veïns a evitar l'abandó d'objectes que puguen ser susceptibles d'acumular aigua i afavorir la reproducció del mosquit tigre, i, d'altra banda, els requereix perquè revisen dues vegades per setmana aquells elements que no es puguen voltejar o retirar i en els quals es puga acumular aigua. Una altra de les mesures que regula és l'obligació de tapar aquells elements que es troben a la intempèrie i en els quals siga necessari acumular aigua.